Kerst is een drukke en gezellige tijd. Ook in Indonesië. Grote winkelcentra organiseren verschillende activiteiten; bezoekers kunnen profiteren van hoge kortingen en genieten van de kerstkoren. Kerstbomen sieren de huizen van hen die kerst vieren. Kinderen krijgen kerstcadeaus. Hieronder volgen vijf bijzondere feiten over Kerst in in Indonesië.

1. Twee dagen vrij


In Nederland kennen wij Eerste en Tweede Kerstdag. Ook in Indonesië zijn 25 en 26 december officiële feestdagen. Alleen worden 25 en 26 december in Indonesië geen Eerste en Tweede Kerstdag genoemd, maar libur Natal (vrije dag op Kerstdag) en cuti bersama hari Natal (gezamenlijke vrije dag na Kerst).


Dat Indonesië, een land waar de meerderheid van de bevolking moslim is, twee officiële vrije feestdagen kent om Kerst te vieren, kan bijzonder worden genoemd.

2. Neem geen grote tas mee naar de kerstdienst


Deze oproep komt van de Indonesische politie. De reden hiervoor is dat het bij zich dragen van een grote tas, argwaan kan opwekken. Stel je eens voor dat 100 mensen een kerkdienst bijwonen en ieder van hen draagt een grote tas bij zich. Hoeveel tijd is de beveiliging dan wel niet kwijt om elke tas apart te controleren.


Sinds de bomaanslagen op kerken met Kerst in 2000, worden religieuze gebouwen met Kerst extra bewaakt. Niet alleen door de politie, maar ook door de lokale moslimbevolking wat heel bijzonder is.

3. Sinterklas is de kerstman


In het huidige Indonesië wordt de kerstman Sinterklas genoemd. Ja, je leest het goed, met 1 a. Sinterklas in Indonesië is dus niet onze Sinterklaas met dubbel a, en de grote, rode mijter.

Sinterklas in Indonesië is de kerstman. Verwarrend hè? Al gebruiken veel Indonesiërs tegenwoordig ook Santa Claus om de kerstman aan te duiden.

4. Kue nastar en klappertaart


Twee soorten koekjes die in Indonesië vaak aan tafel worden opgediend met Kerst zijn kue nastar en klappertaart. Nastar is afgeleid van het Nederlandse ananastaart. Kue nastar zijn koekjes met ananasvulling, oftewel ananaskoekjes. Klappertaart is een traditioneel recept uit Manado, Noord-Sulawesi, met als voornaamste ingrediënt kokosvlees.


Grappig dat deze twee koekjes met een 'echte Hollandse' naam niet in de Nederlandse winkels verkrijgbaar zijn. Wij zijn ze in elk geval (nog) niet in Nederlandse supermarkten tegengekomen; wel bij onze Indonesische vrienden en kennissen, die de koekjes zelf hebben gemaakt of hebben meegenomen/opgestuurd hebben gekregen uit Indonesië.

5. Verboden om elkaar fijne kerst te wensen


De Indonesische Raad van Ulama's (MUI) heeft een fatwa uitgevaardigd die het de moslimgemeenschap verbiedt christenen een fijne kerst te wensen.


Toch trekken veel moslims in Indonesië zich niets van deze fatwa aan. Onze moslimvrienden op Facebook zijn in elk geval niet zuinig met het overbrengen van kerstwensen.