Hoe vier jij Oud & Nieuw? Thuis, met oliebollen en een glas champagne? Of met vrienden in de kroeg? Ook in Indonesië viert men Oud & Nieuw. Er zijn verschillende manieren waarop Indonesiërs het nieuwe jaar inluiden. Wij noemen er vijf.

1. Berg beklimmen


Wanneer deze traditie eigenlijk begonnen is, weet niemand. Wat wij wel weten is dat jongeren er steeds vaker voor kiezen om op een van de vele bergen in Indonesië het nieuwe jaar in te luiden. Populaire bergen om Oud & Nieuw te vieren zijn onder meer Merapi (Yogyakarta), Gede (West-Java), Rinjani (Lombok) en Semeru (Oost-Java).


Op de berg wordt het nieuwe jaar meestal ingeluid met het maken van een kampvuur. Er wordt gezongen of gemediteerd.

2. Zonsopgang


De zonsopgang betekent voor Indonesiërs nieuwe hoop. Met name de eerste zonsopgang in het nieuwe jaar is een belangrijke gebeurtenis om mee te maken.


Indonesiërs kiezen ervoor om de zonsopgang vanaf de berg of het strand te aanschouwen. Populaire locaties zijn bijvoorbeeld het strand in Sanur of Kuta (Bali) of het strand in Losari (Makassar).

3. Straatfeest


Elk jaar worden er met Oud en  Nieuw op verschillende plekken in Indonesië straatfeesten gehouden. Op locaties waar zo'n straatfeest plaatsvindt, wordt de straat afgesloten (Car Free Night). Bij een straatfeest hoort ook eten. Bij verschillende stalletjes kan de feestvierende menigte terecht voor traditionele Indonesische hapjes.


Populaire locaties waar straatfeesten worden gehouden zijn Jalan Braga (Bandung), Jalan Malioboro (Yogyakarta), en Jalan Thamrin - Sudirman en Kota Tua in Jakarta.

4. Vuurwerk


Ook in Indonesië wordt vuurwerk afgestoken. Dat gebeurt tijdens grote evenementen die meestal plaatsvinden op het strand, bijvoorbeeld in Ancol (Jakarta), Kuta (Bali) en Losari (Makassar).


Meestal worden deze evenementen opgevrolijkt door concerten van Indonesische artiesten. Vuurwerk wordt ook afgestoken op andere plekken, bijvoorbeeld in een woonwijk of tijdens straatfeesten.

5. Thuis


Er zijn natuurlijk ook Indonesiërs die thuis Oud & Nieuw vieren, samen met familie en/of goede vrienden. Er wordt samen gegeten en gebeden voor een zegenrijk nieuwjaar.

Een populaire traditie is het houden van een barbecue. Er wordt vis geroosterd en saté. Natuurlijk bereid in de meest heerlijke Indonesische boemboes.

Om klokslag 12 uur blaast men op trompetten. Gelukkig Nieuwjaar! Selamat Tahun Baru!