Dierentuin Ragunan is een populaire attractie in Jakarta. Ragunan wordt met name in het weekend en in de vakantieperiode druk bezocht door lokale toeristen. Indonesiënu neemt je mee naar de oudste dierentuin van Indonesië: Kebun Binatang Ragunan. 

De geschiedenis van Ragunan kan niet los worden gezien van de geschiedenis van de Nederlandse aanwezigheid in het toenmalige Nederlands-Indië.

Planten- en Dierentuin


In 1864, toen Jakarta nog Batavia heette en Indonesië nog Nederlands-Indië was, werd op 19 september de allereerste dierentuin in de archipel opgericht. De dierentuin werd 'Planten- en Dierentuin' genoemd en lag in het stadsdeel Tjikini (huidige spelling: Cikini). De dierentuin lag op een stuk grond ter grootte van 10 hectare dat beschikbaar werd gesteld door de bekende Javaanse schilder Raden Saleh.

In 1949, vier jaar nadat Indonesië eenzijdig de onafhankelijkheid uitriep, werd 'Planten- en Dierentuin' omgedoopt tot Kebun Binatang Cikini (de dierentuin van Cikini). Maar al snel werd het 10 hectare stuk grond te klein om alle flora en fauna te herbergen. De dierentuin werd verplaatst naar Ragunan, Zuid-Jakarta. 450 dieren verhuisden mee.

Een van de grootste dierentuinen ter wereld


Dierentuin Ragunan werd op 22 juni 1966 officieel geopend. Op het vorige terrein in Cikini, ligt nu Taman Ismail Marzuki, het Centrum voor Kunst en Cultuur.

Dierentuin Ragunan werd op 22 juni 1966 officieel geopend.

Een toegangskaartje voor Ragunan kost omgerekend nog geen 50 cent. De goedkope toegangsprijs maakt de dierentuin tot een van de populairste toeristische attracties in de Indonesische hoofdstad. Wat Ragunan ook bijzonder maakt, is de oppervlakte: 147 hectare. Ragunan is daarmee een van de grootste dierentuinen ter wereld.

Verken Ragunan op de fiets


Een leuke manier om het park te verkennen, is per fiets. Fietsen kun je bij de ingang van het park tegen een klein bedrag huren. De vele bomen die in het park staan, maken het fietsen of het wandelen een aangename bezigheid. Met meer dan 20.000 bomen, is het niet moeilijk een beschut plekje te vinden in de dierentuin. De schaduwrijke bomen maken de hitte in de Indonesische hoofdstad enigszins draaglijker.

Dierentuin Ragunan herbergt bijna 300 diersoorten en bijna 200 plantensoorten. Hoogtepunten in het park zijn de nijlpaarden, de Sumatraanse olifant, de zoutwaterkrokodil en de Sumatraanse tijger.

Sumatraanse olifant.
Zoutwaterkrokodil.
Sumatraanse tijger.

Een heel bijzondere attractie in Ragunan is The Schmutzer Primate Center dat geopend werd in 2002. Het is een van de grootste centra voor primaten ter wereld en beslaat een oppervlakte van maar liefst 13 hectare. Er leven verscheidene primaten zoals gorilla's, chimpansees en orang-oetans.

The Schmutzer Primate Center.

Het centrum is genoemd naar wijlen Pauline Antoinette Schmutzer-Versteegh, dierenliefhebster, schilderes en filantroop. Zij liet na haar dood al haar bezittingen na aan The Gibbon Foundation die wordt voorgezeten door de Nederlander Willie Smits.

Via een loopbrug kunnen bezoekers de gorilla's van boven bekijken.

Open zoo


Het centrum heeft een zogeheten open zoo concept. De primaten leven in verblijven die de leefomgeving van de dieren zoveel mogelijk nabootsen.

Bezoekers kunnen de gorilla's via een loopbrug van bovenaf bekijken of via een stenen pad beneden. De gorilla's leven op eilanden omgeven door water.

De gorilla's leven op een soort eilanden omgeven door water. 

Een andere bijzondere attractie in het centrum is het verblijf van de orang-oetans. Als je geluk hebt, kun je de dieren vanachter donker getinte ramen bekijken. Bezoekers zijn onzichtbaar voor de dieren.

Makkelijk te bereiken


Ragunan is makkelijk te bereiken met de TransJakarta (bus) richting Ragunan, of met de (online) taxi. Vraag de chauffeur om je naar Kebun Binatang Ragunan te brengen.

Dierentuin Ragunan is dagelijks geopend m.u.v. maandag, want dan hebben de dieren een dagje vrij.