Misschien minder bekend dan de botanische tuin van Bogor, maar zeker niet minder mooi is de botanische tuin van Cibodas (Kebun Raya Cibodas), West-Java. Kebun Raya Cibodas heeft niet alleen een grote planten- en bomencollectie, de tuin herbergt ook mooie watervallen. 

Een leuke activiteit die je kunt ondernemen in Kebun Raya Cibodas is een wandeling maken naar waterval Ciismun. Deze waterval is te voet te  bereiken. De wandeling duurt ongeveer 20 tot 30 minuten (rustig tempo).

Het pad dat naar de waterval leidt.

Kabbelende beekjes en groene gewassen


Een stenen pad, deels overgroeid met gras, voert langs kabbelende beekjes en groene gewassen. Als je geluk hebt, zie je kleurrijke vlinders boven het water fladderen. Wanneer je bij de kleine, eenvoudige houten stalletjes bent aangekomen waar drinken en snacks worden verkocht, weet je dat je slechts enkele meters verwijderd bent van de waterval.

Met een hoogte van ongeveer 25 meter, behoort Ciismun zeker niet tot de hoogste watervallen in Indonesië. Maar de wandeltocht ernaartoe is zeer zeker de moeite waard!

Waterval Ciismun.
Wandelaars rusten uit bij de waterval.

Bosgebied bij de berg Gede Pangrango


Een andere waterval in Kebun Raya Cibodas die wat makkelijker te bereiken is, is waterval Cibogo. Vanaf de ingang van het park kunnen auto's rechtstreeks een parkeerplek uitzoeken dichtbij de waterval die ongeveer 15-20 meter hoog is.

De botanische tuin van Cibodas ligt in de West-Javaanse stad Cibodas in het bosgebied
bij de berg Gede Pangrango. Kebun Raya Cibodas ligt op een hoogte van 1300 tot 1425 meter boven zeeniveau en heeft een gemiddelde temperatuur van 20,06 °C.

In de verte zien we de berg Gede Pangrango.

De tuin met een oppervlakte van bijna 85 hectare is in 1852 opgericht door de Nederlandse botanicus Johannes Ellias Teijsmann. Kebun Raya Cibodas heette toentertijd nog 'Bergtuin te Tjibodas'.

Kebun Raya Cibodas heette vroeger nog 'Bergtuin te Tjibodas'.

Van sakura tot geneeskrachtige planten


De botanische tuin van Cibodas huisvest duizenden planten- en bomensoorten. Zo vind je er onder meer een grote collectie cactussen, orchideeën, varens en nog veel meer.

De planten zijn ondergebracht in binnen- en buitengedeelten. Zo kun je in de kassen kamerplanten, cactussen en orchideeën bezichtigen. In de buitenlucht kun je onder andere rondwandelen in speciaal aangelegde tuinen voor de sakura, algen, rhododendron, varen en de tuin voor geneeskrachtige planten.

De botanische tuin van Cibodas huisvest duizenden planten- en bomensoorten.

Kebun Raya Cibodas ligt ongeveer 94 kilometer ten zuiden van de Indonesische hoofdstad Jakarta en iets meer dan 94 kilometer ten westen van Bandung, de hoofdstad van de provincie West-Java.