Een verblijf in Yogyakarta is niet compleet zonder een bezoek aan Jalan Malioboro. Deze drukke winkelstraat is zeer populair onder toeristen. Vijf activiteiten die je volgens het team van Indonesienu zou kunnen ondernemen in de bekendste winkelstraat van Yogyakarta. 

1. Ritje in de becak of in de andong


Een heel leuke manier om Jalan Malioboro en omgeving te verkennen, is met de becak (fietstaxi). Leun lekker achterover en laat alle indrukken op je inwerken. Rij langs Hotel Grand Inna Malioboro, een van de oudste hotels in Yogyakarta dat gebouwd werd in 1908; rij ook langs de oudste markt van Yogyakarta, Pasar Beringharjo; en natuurlijk het Nederlandse Fort Vredeburg.

In de becak beleef je Jalan Malioboro op een heel relaxte manier. Terwijl al het andere verkeer voorbij raast, zit jij daar heerlijk in de fietstaxi, ontspannen, alsof al het andere er niet toe doet.

Leun lekker achterover en laat alle indrukken op je inwerken.

Of maak hetzelfde ritje in de andong (paard en wagen). Het komt in Indonesië helaas voor dat eigenaars van paard en wagen of koetsiers zich niet bekommeren om het welzijn van het paard dat de wagen voorttrekt. Kies een gezond dier en betaal een eerlijke prijs voor de rit.

Andong bij Pasar Beringharjo, oudste markt in Yogyakarta.

2. Bezoek de alleroudste markt van Yogyakarta


Een bezoek aan Jalan Malioboro is niet compleet zonder een bezoek aan de oudste markt van Yogyakarta: Pasar Beringharjo. Zodra je het marktgebouw binnentreedt, komt een mengelmoes van geuren je tegemoet: verse en gedroogde kruiden en specerijen, koffiebonen, de typerende wasgeur van batik stoffen en natuurlijk de doordringende geur van kretek (kruidnagel) sigaretten.

Batik kleding, handnijverheidsproducten, traditionele snacks en nog veel meer.

Het is een en al levendigheid op deze indrukwekkende overdekte markt. Bezoekers kunnen hier terecht voor souvenirs voor het thuisfront zoals batik kleding, handnijverheidsproducten, Javaanse snacks en nog veel meer.

3. Fort Vredeburg


Fort Vredeburg is een in 1756 gebouwd Nederlands fort dat gebruikt werd voor militaire doeleinden. Tegenwoordig is hier een museum gevestigd waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de geschiedenis van de Indonesische onafhankelijkheid.

Het Nederlandse Fort Vredeburg.

Het museum is populair onder zowel buitenlandse als binnenlandse toeristen. Het fort wordt ook druk bezocht door schoolkinderen en studenten. Het complex is omgegeven door een nog steeds zichtbare loopgraaf. Het vierkante fort heeft een wachttoren op elke hoek.

4. Souvenirs kopen


Ben je op zoek naar leuke souvenirs om mee terug te nemen naar Nederland? Houten sleutelhangers, batik tassen, wayang-poppen? Jalan Malioboro heeft het allemaal. Let wel goed op de kwaliteit van de producten en onderhandel goed over de prijs.

Souvenirs voor het thuisfront.

Onderhandelen kan echter niet overal. Bij kraampjes en winkels waar dat niet kan, staat een bordje met daarop geschreven harga pas of vaste prijs. Een populaire winkel in Jalan Malioboro waar batik en allerhande souvenirs worden verkocht tegen een vaste prijs is Mirota Batik.

5. Culinair genieten 


Ook voor culinair genieten ben je in Jalan Malioboro aan het juiste adres. Je kunt hier genieten van traditionele snacks en drankjes. Maar ook voor complete maaltijden zoals sate ayam (kipsaté) met lontong kun je hier terecht. Lontong is rijst die in Indonesië in bananenblad wordt gekookt in ruim kokend water, totdat het gaar is. Daarna wordt de lontong in kleine stukken gesneden.

Sate ayam met lontong.

's Avonds openen de locals op bepaalde locaties in Jalan Malioboro hun lesehan. Je zit dan op rieten matjes op de grond en krijgt je bestelling geserveerd aan lage tafeltjes voor je. Een heel bijzondere manier om van je eten te genieten.

Probeer een eenvoudig gerecht zoals rijst met gebakken kip met wat groenten, of ga voor het wat ingewikkeldere nasi gudeg, een traditioneel gerecht dat tevens een van de iconen is van Yogyakarta.

Lesehan, eten op rieten matjes op de grond.

Of probeer de populaire traditionele drank Wedang Ronde (warm gemberdrankje met balletjes gemaakt van ketanmeel).

Wedang ronde wordt door Indonesiërs meestal 's avonds gedronken.