Het eiland Flores werd door de Portugese kolonisten 'bloem' genoemd door de weelderige bloei van planten en bomen. Daarvoor werd het als 'slangeneiland' getypeerd vanwege de kronkelige slingerwegen. De hoofdwegen zijn recent volledig nieuw geasfalteerd en dat draagt enorm bij aan het plezier om het gebied te verkennen. In meerdere opzichten is Flores uniek en deze reportage toont een paar hoogtepunten die je op de route van Ende tot en met Labuan Bajo beslist moet zien. - Door Ita Amahorseija.

De drie kleurige meren van de Kelimutu vulkaan


De Kelimutu vulkaan is slechts een van de 14 actieve vulkanen op Flores, maar het is wel de meest bekende en de meest bezochte vulkaan van het eiland. Er zijn drie meren in de vulkaan. Hoewel ze alle drie worden gevoed door dezelfde gasbron en chemicaliën, heeft elk meer een unieke kleur.

2 van de 3 kratermeren bij de Kelimutu vulkaan.

Het meer met de minste zuurstof is groen, gevolgd door het meer met een turquoise kleur. Het meer met de meeste zuurstof lijkt zwart en is incidenteel donkerrood, afhankelijk van veranderingen in de chemische processen.

Aapje bij het 'zwarte' kratermeer.

De vulkaan ligt in een groot nationaal park en is door de aanleg van een verharde weg en betonnen traptreden goed bereikbaar. De meeste mensen bezoeken de Kelimutu vóór zonsopgang, maar door het wolkendek is het niet altijd zeker of men de meren voldoende helder kan zien.

Ook een wolkenvrije zonsopgang is niet gegarandeerd. Aan het eind van de middag is er meer kans op vrij zicht op de meren en kan men genieten van de zonsondergang.

Levendige marktlieden


Om in alle vroegte de Kelimutu te bezoeken, is het aan te bevelen om in het plaatsje Moni te overnachten.

Marktvrouwen op de markt van Moni.

Na een bezoek aan de vulkaanmeren is het de moeite waard om in Moni of in andere dorpen naar de lokale markt te gaan. Je kunt hier terecht voor vers fruit, groenten, kruiden en vis. Een mooie gelegenheid om marktlieden te ontmoeten en kleurrijke foto's te maken.


Avontuurlijke rotskloof en slingerwegen


De wegen van Flores leiden door prachtige valleien in het bergachtige landschap.

Avontuurlijke hangbrug over de rivier.

In een mooie rotskloof lonkt het avontuur als men over een van de hangbruggen loopt over een brede rivier.

De Floresweg. 

Een plakkaat op een rotsblok langs de Floresweg herinnert aan de Nederlandse koloniale tijd toen de zogenoemde weg op 31 augustus 1925 werd geopend. Bijna alle hoofdwegen zijn net nieuw geasfalteerd.

Huis van Soekarno als banneling


De sporen van de koloniale periode zijn ook terug te vinden in de kustplaats Ende. Hier staat het huis waar Soekarno woonde toen hij door het Nederlandse bestuur in 1933 werd verbannen vanwege zijn opstand tegen het bewind.

Huis van Soekarno.

Soekarno zou later in 1945 de eerste president van de Republiek Indonesia worden na het uitroepen van de onafhankelijkheid.

Het blauwe stenenstrand


Uniek aan de kust van Flores is het blauwe stenenstrand Batu Biru (batu=steen/stenen biru=blauw). Hier zijn ontelbare stenen in verschillende groottes te vinden. Veelal vrouwen zijn hier elke dag bezig om de stenen te sorteren op grootte voor export naar Japan. Zoals te zien is op onderstaande foto.

Op de achtergrond de actieve vulkaan Iya.

Langs dit strand kan je genieten van verse vis van de grill, terwijl je uitkijkt op twee vulkanen op het schiereiland van Flores.

Warmwater bron in Mengeruda


Door de vulkanen zijn er op Flores meerdere warmwaterbronnen te vinden.

Warmwaterbron in Mengeruda.

De hotspring van Soa is mooi gelegen in een groen begroeid natuurpark. Na de vroege ochtendtrekking naar de Kelimutu vulkaan is het heerlijk om hier te relaxen.

Matriarchale dorpen in Bajawa


De koele bergplaats Bajawa vormt de uitvalsbasis voor een nieuwe dag met een bijzondere trekking tussen authentieke dorpjes met als centraal dorp Gurusina. Hier is sprake van een matriarchaat bij het Ngada volk, waarbij vrouwen de erfelijke familielijn bepalen.

Traditioneel dorp Gurusina.

De opzet van het dorp wordt gevormd door mannelijke en vrouwelijke totems in het midden. Elk huis wordt beschermd door het symbool van een pop als wachter op het dak. De navelstreng van ieder nieuw geboren kind wordt hier bewaard en na overlijden worden de familieleden op het erf begraven als men terugkeert naar de geboortegrond.

Een rondleiding door een plaatselijke gids van het Ngada-volk maakt de ontmoeting met de dorpelingen nog boeiender.

Eucalyptusboom.
Kemiriboom.

De Kemiriboom valt het meest op in het uitgestrekte landschap van Flores.
De wandeltocht over de weelderig begroeide hellingen met prachtige vergezichten voert langs diverse boomsoorten, waaronder de eucalyptus, de kemirinotenboom, de cashewnootboom, cacaostruiken en mahonie- en teakbomen.

Van de eucalyptusboom wordt eucalyptusolie (minyak kayuh putih) gemaakt, een bekend huismiddel bij spierpijn en verkoudheid.

Vulkanenlandschap


Van de 14 vulkanen heeft de Inerie vulkaan, ook wel Big Mama genoemd, de meest spitse top. De vulkaan is vanuit de bergplaats Bajawa goed te zien, plus in de wijde omtrek van de stad.


Mooi uitzicht.

Van de Bajawa bergen naar de bergen in Ruteng


Via nieuwe slingerwegen gaat de route verder naar de stad Ruteng. Ruteng ligt op 1200 meter hoogte en is de uitvalsbasis voor bijzondere plekken in het Manggarai gebied. In de stad is een bijzondere markt waar van alles te koop is waaronder levende kippen en verse tabak.

Spinnenweb rijstvelden in Cancar.

Het gebied rond de stad wordt gevormd door mooie uitgestrekte terrasrijstvelden. Het meest uniek zijn echter de spinnenweb rijstvelden bij Cancar.

Spiegelgrot Labuan Bajo


De spiegelgrot in Labuan Bajo is bekend door een bijzondere lichtinval waardoor er een spiegelbeeld ontstaat in de grot.

Spiegelgrot in Labuan Bajo.

Verder zijn er in een ondergronds gangenstelsel fossielen te zien van een vis en een schildpad.

Reuzenvaranen op Rinca eiland


De wereldberoemde Komodo reuzenvaranen zijn op twee uur varen van de havenstad Labuan Bajo te zien. Dit is op het dichtbij gelegen eiland Rinca. Onder leiding van een ranger krijg je een heuse fotoshoot met twee varanen die geduldig voor de ranger poseren. Daarna kun je kiezen voor een korte, middellange of lange trekking.

Komodovaranen.

Met wat geluk zie je enkele varanen langs het pad of in een boom liggen. Als ze eieren hebben gelegd dan blijven ze op een plek liggen.

Het meest spannende avontuur is als je met de ranger achter een lopende varaan aan kunt lopen. Dit met de nodige voorzichtigheid en afstand, want een confrontatie met een Komodo varaan kan een dodelijke afloop hebben.

Genieten van de zeetocht


Na de trip naar Rinca vaart de boot naar een plek waar je kunt snorkelen.

Lunch aan boord. Door de crew gekookt.

Hier word je aan boord verwend met een heerlijke maaltijd, vers gekookt door de bemanning. Men is het gewend om gasten aan boord te hebben, zeker als je voor een meerdaagse trip aan boord overnacht.

Er zijn verschillende reisbureaus in Indonesië, maar ook in Nederland, die een Flores-reis voor je kunnen organiseren. Een georganiseerde rondreis met privé chauffeur is aan te bevelen zodat je in korte tijd veel kanten van Flores kunt ontdekken. De lokale gidsen geven een extra toegevoegde waarde door hun kennis en levendige verhalen.

Foto's: Ita Amahorseija