Verheven boven de regio Karangasem torent de hoogste vulkaan van Bali, de Agung, ver boven het landschap uit. Agung betekent groot en machtig. De 3.142 meter hoge berg is in november 2017 tot een eruptie gekomen, waarna er door de overheid rond de krater een no-go-zone van 4 kilometer is ingesteld. 

Buiten de no-go-zone is het veilig, zoals in Amed dat ongeveer 16 kilometer verwijderd ligt van de vulkaankrater. Wie op veilige afstand van de Agung blijft, kan getuige zijn van een bijzonder natuurfenomeen en tegelijk de magie van Karangasem ontdekken.

Paradijslijk eiland


Wereldwijd staat Bali bekend als ideale vakantiebestemming. Dat kan ook niet anders. Het paradijslijke eiland beschikt over prachtige stranden en een weelderige natuur, kleurrijke cultuur- en kunstuitingen en een zeer aangenaam klimaat met een gemiddelde temperatuur van 28 graden Celsius.

Het veelzijdige Bali is een geschikte vakantiebestemming voor alleengaanden, paren, families en ouderen. Er is accommodatie voor backpackers en voor gezinnen, en er zijn luxe privé villa's met zwembad voor mensen die graag op zichzelf zijn.

De meeste toeristen verblijven aan de zuidkust van Bali rond Kuta en Sanur, of in Centraal Bali in Ubud. Zoek je een plek waar je in alle rust kunt genieten van het authentieke Bali, bezoek dan Oost-Bali, in het bijzonder Amed en Tirta Gangga, waar het nog mogelijk is om een plek helemaal voor jezelf te hebben.

Hieronder de top 10 activiteiten in Amed en omgeving:

1. Snorkelen en/of duiken


De langgerekte kustlijn in het noordoosten van Bali biedt diverse mogelijkheden voor snorkel- en duikavonturen. In de baai van Jemeluk vind je zelfs een aantal beelden op de bodem van de zee, waaronder een zeemeermin, een tempeltje en een 'babyhoofdje'.

Zeemeermin op de bodem van de zee bij de baai van Jemeluk.
'Babyhoofdje'
Koraal bij Jemeluk baai, de meest favoriete snorkelplek van Amed.

Ook vind je op de bodem van de zee een klein scheepswrak, het zogenaamde 'Japanese shipwreck', met mooi koraal en vissen. Vergeleken bij Jemeluk baai, die meer beschut is, is dit een locatie voor de meer ervaren zwemmers, omdat het tij hier wat onrustig kan zijn en het zicht minder goed.

Koraal en vissen bij een deel van het Japanse scheepswrak. 

Noordelijker voor de kust van Tulamben ligt de US Liberty, een van de populairste duiklocaties van Bali.

2. Varen en vissen in een Balinese Jukung


Amed is van oorsprong een vissersgemeenschap. Aan de kust zijn de basale middelen van bestaan visserij en zoutwinning.

De prachtige boten met zeil en zijspannen kunnen gehuurd worden voor een mooie tocht langs de kust of voor een tripje om op zee te vissen.

Binnenkomst van een vissersboot op het strand van Amed.
Varen in een Jukung voor de kust van Amed.

3. Wandelen in de rijstvelden


Tirta Gangga, de vallei met het heilige water, is een van de mooiste plekken op Bali voor een wandeltocht door de groene rijstvelden.

Wandeltocht door de rijstvelden bij Tirta Gangga.
Nieuwe weg door het gebergte en de binnenlanden achter Amed. 


Op bovenstaande foto zie je de nieuwe weg door het gebergte en de binnenlanden achter Amed. Dwars door de rijstvelden en langs de rivier. Deze weg geeft onder andere toegang tot een kleine pas ontdekte waterval.

Een gids biedt de mogelijkheid tot een korte wandeling van een uur of een langere wandeling van enkele uren. Je wandelt dan verder over bospaadjes door dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan.

4. Een bezoek aan de Les waterval in Tejakula


De Les waterval in het dorpje Tejakula (noordoosten van Karangasem) is zeer zeker de moeite van een bezoek waard. Om er te komen dien je een wandeling te maken van ongeveer een half uur. Het pad loopt door een weelderig bos met prachtige begroeiing.Ga als het enigszins kan even onder de waterval staan voor een onvergetelijke ervaring. Vergeet dan niet ook een handdoek en droge kleding mee te nemen.

5. De hoogste tempel op Bali bezoeken


Pura Lempuyang is het hoogstgelegen tempelcomplex in het oosten van Bali. De ceremonieplaatsen liggen verspreid op verschillende hoogtes. De meest bekende en geliefde plek om foto's te maken is de zogeheten 'hemelpoort'. Hier kun je bij helder weer de vulkaan Agung zien.

De hemelpoort.
Het uitzicht vanaf de trap met onderaan de 'Naga-drakenkoppen'.

De allerhoogste tempel op Lempuyang bereik je door 1.700 traptreden op te lopen. Op een hoogte van bijna 1.200 meter heb je prachtig uitzicht over de wijde omgeving, mits er geen mist hangt.

De allerhoogste tempel op Lempuyang. 

6. Waterpaleizen


Uniek aan Oost-Bali zijn de twee koninklijke waterpaleizen. Het Tirta Gangga paleis ligt midden in de rijstvelden en is tevens het begin- en eindpunt voor de rijstveldenwandeling zoals vermeld bij punt 3.

Vergeten hoek in waterpaleis Tirta Gangga bij de vijver waar de grote lotusplanten liggen.
Nieuw aangelegd bad in het waterpaleis Tirtagangga.

Waterpaleis Ujung ligt aan de kust en biedt een mooi panorama op zee.

Foto vanuit oude ruïne Ujung waterpaleis, in 1963 geraakt door de eruptie van de Agung.

7. Zonsopgang


's Morgensvroeg komt de zon op uit de zee. Bij helder weer is de vulkaan van het buureiland Lombok te zien.


8. Zonsondergang


Vanaf de heuvels van Amed kun je een mooie zonsondergang meemaken. Bij helder weer gaat de zon onder aan de kant van de vulkaan Agung. Als het onbewolkt is, dan zijn er drie bergtoppen op een rij te zien.

Uitkijkpunt Amed boven de baai van Jemeluk. 

9. Authentiek Balinees eten


In diverse kleine restaurants als Warung Ole in Amed kun je heerlijke Balinese gerechten eten, zoals gemarineerde vis in bananenblad, de ikan pepesan.

Ingrediënten voor de kookcursus bij Bali Asli​.

Liefhebbers die zelf graag Balinees willen leren koken, kunnen onder leiding van chefkok Penny Williams in eetgelegenheid Bali Asli een kookcursus in een geweldig mooi natuurlandschap doen, ná een expeditie op de plaatselijke markt.

10. Balinese ceremonies


Bali is het enige eiland in Indonesië met een sterke Hindu religie. Dit uit zich in tal van kleurrijke ceremonies bij de mensen thuis, op straat, aan het strand en in de tempels (pura).

Ceremonie vanaf het strand langs de weg voor het Ujung waterpaleis.
Pantai Melasti, Amed, met de Agung op de achtergrond. Ceremonie met holy woman

Toeristen zijn altijd welkom om deel te nemen en om mooie foto- of filmreportages te maken.

Foto's: Villa Sinar Cinta Amed