Bali telt vele unieke bezienswaardigheden. Een daarvan is Petulu, een reigersdorp net iets ten noorden van Ubud (Gianyar). 

Duizenden reigers


Rond zonsondergang komen hier duizenden reigers aanvliegen. De vogels nestelen zich in de bomen en brengen er de nacht door. Bij het aanbreken van de ochtend verlaten ze het dorp weer om op zoek te gaan naar eten. Een zeer bijzonder schouwspel dat je zeker niet mag missen!

Naar verluidt zouden de reigers - in het Balinees kokokan genoemd, zich vanaf 1965 in Petulu hebben gevestigd. Het begon met nog geen tien vogels, maar na verloop van tijd kwamen er steeds meer reigers bij.

Naar verluidt zouden de reigers zich vanaf 1965 in Petulu hebben gevestigd.

Tegen 17.30 uur komen de reigers aanvliegen en blijven ze in de bomen tot de volgende ochtend!

Zielen van overledenen


Er doen verschillende verhalen de ronde over de witte reigers van Petulu. Zo zouden de vogels dragers zijn van de zielen van overledenen. In 1965 vonden in Indonesië de massamoorden plaats op vermeende communisten.

Ook op het eiland Bali werden duizenden mensen gedood. Veel lichamen werden nooit gevonden of kregen nooit de uitvaartceremonie waar ze recht op hadden.

De bewoners van het dorpje Petulu hielden daarop ceremonies om het dorp te reinigen van kwade energieën. Niet lang daarna streken de eerste kokokan neer in Petulu. De vogels zouden dragers zijn van ronddwalende zielen die elke avond wilden terugkeren naar dit vreedzame dorp.

Beschermers en brengers van voorspoed


In Petulu leven de bewoners in harmonie met de kokokan. De reigers worden beschouwd als beschermers van het dorp. Ze zouden ziekten en negatieve energieën buiten de deur houden.

De lokale bevolking meent dat de vogels, sinds hun komst in Petulu, het dorp alleen maar voorspoed en welvaart hebben gebracht. De bewoners houden daarom speciale ceremonies voor de vogels als teken van respect.

Mooie, landelijke route


Petulu is een klein dorpje met zeer vriendelijke mensen.
Het dorp ligt zo'n 5 kilometer ten noorden van het kunstenaarsdorp Ubud en is vanuit Ubud heel makkelijk te bereiken met de auto of met de scooter. Je rijdt dan langs een mooie landelijke route.

Het dorp bestaat uit een lange straat met aan weerszijden rijstvelden. Bij de ingang van het dorp wordt aan bezoekers een kleine donatie gevraagd.

Een verhoogde entree naar de huizen is karakteristiek voor het straatbeeld.

Bezoekers kunnen de reigers het hele jaar door bezichtigen. Bijvoorbeeld vanaf een overdekt platform.Wel handig om je te beschermen tegen de vogelpoep, maar ook prettig bij regen of bij zon. Men verkoopt er ook frisdrank. De dorpelingen vertellen bezoekers graag over de reigers.

De beste tijd om de vogels te bekijken, is de periode oktober tot maart. In deze periode maken de reigers nesten, leggen ze eieren en broeden er op totdat de eieren uitkomen.

Foto's: Villa Sinar Cinta Amed