In het dorpje Kete Kesu kun je een tongkonan (traditioneel huis) van binnen bekijken, hanggraven en moderne grafhuisjes met tau-tau (levensechte houten poppen die de overledenen voorstellen) zien, én genieten van een mooi uitzicht. Kete Kesu mag je tijdens je bezoek aan Tana Toraja, Zuid-Sulawesi, absoluut niet missen.

Kete Kesu is een van de populaire bezienswaardigheden in Tana Toraja, het Land van de Toraja. Het dorp behoort tot het cultureel erfgoed van Indonesië en is ooit genomineerd als UNESCO werelderfgoedlocatie.

Tongkonan en rijstschuren


Het is tevens de meest uitgebreide nederzetting van de Toraja (de etnische bevolking van Tana Toraja). Kete Kesu bestaat uit een complex van tongkonan met de daarbij behorende rijstschuren. Ook is er in de buurt een plek waar de overledenen hun laatste rustplaats krijgen, er zijn rijstvelden met waterbuffels en er is een ceremoniële plek met menhirs (prehistorische hoge, langwerpige stenen die als grafzuil worden gebruikt).

Ceremoniële site met menhirs.

Niet meer bewoond


Kete Kesu is het oudste dorp in het district Sanggalangi. De traditonele huizen in het dorp zijn honderden jaren oud. Het dorp fungeert tegenwoordig als een soort openluchtmuseum, waar bezoekers ter plekke kunnen kennismaken met de cultuur en tradities van de Toraja. Ook kun je er een tongkonan van binnen bekijken.

In Kete Kesu staan zes traditionele tongkonan met daar tegenover 12 rijstschuren. De tongkonan worden niet meer bewoond. Deze traditionele huizen worden alleen nog gebruikt voor het houden van traditionele ceremonies.

 Deze Tongkonan is ook van binnen te bekijken.

Grafhuis


In het dorp zijn ook grafhuizen, hanggraven en een graf in een grot te bezichtigen. 

De grafhuizen in het dorp zijn de jongste graven. Voor enkele huizen zijn tau-tau geplaatst, levensgrote, houten poppen die de overledenen voorstellen. Een grafhuis wordt alleen geopend wanneer het lichaam van een overledene in het huis wordt bijgezet.

Twee voorbeelden van grafhuizen.

Hanggraven


Via een hoge stenen trap zijn de hanggraven te bereiken en de grot met daarin menselijke schedels en beenderen. Dit type graven is al eeuwenoud. Bij de hanggraven liggen de doodskisten op houten balken die hoog aan een rotswand worden bevestigd. Hoe hoger de hanggraven, hoe hoger de sociale status van de overledene.

In de grot worden doodskisten met daarin het lichaam van de overledene geplaatst. Als de kisten weggerot zijn, worden de menselijke schedels en beenderen los in de grot gelegd.

Hanggraven in Kete Kesu. 
Menselijke schedels en beenderen in een grot.

Kete Kesu ligt ongeveer vijf kilometer verwijderd van Rantepao, de uitvalsbasis voor dagtrips in Tana Toraja.