Voordat Bali een dag van absolute stilte ingaat, is het eerst tijd voor Ogoh-Ogoh dat uitbundig wordt gevierd. De Balinezen dragen de dag voor Nyepi (Dag van de Stilte) grote poppen (ogoh-ogoh) rond in een optocht om kwade geesten te verdrijven. 

Iedereen gaat serieus te werk


De Balinezen zijn weken, zo niet maanden van tevoren bezig met het ontwerpen of het maken van de ogoh-ogoh. Elk stadsdeel maakt zijn eigen pop. Iedereen gaat serieus te werk, want de poppen worden uiteindelijk in een wedstrijd aan de jury voorgesteld. Die beslist wie de mooiste ogoh-ogoh heeft gemaakt.

Tijdens een strandwandeling in Sanur kom je, voorafgaand aan Ogoh-Ogoh, dorpsbewoners tegen die de poppen zelf maken.

Dorpsbewoners die ogoh-ogoh maken.

Ogoh-ogoh stellen wezens uit de onderwereld voor, in het Balinees ook wel Bhuta-Kala genoemd. De poppen zijn gebaseerd op karakters uit traditionele mythen en legenden. Tegenwoordig zijn er ook ogoh-ogoh die hedendaagse figuren voorstellen.

Bhuta-Kala, wezens uit de onderwereld.

Hoe luider, hoe beter


Op de dag voor Nyepi, de eerste dag van het nieuwe jaar volgens de Balinese kalender, worden de ogoh-ogoh door de straten gedragen onder begeleiding van gamelan-muziek en soms ook dansers.

Dit zeer uitbundige spektakel dat op veel plekken op Bali plaatsvindt, trekt altijd veel bekijks. Hoe luider de muziek, hoe beter. De luide muziek dient immers om de kwade geesten te verjagen in de aanloop naar 'De Dag van de Stilte'.

Hoe luider de muziek, hoe beter.

Na afloop van de optocht, 's avonds als het donker is, worden de poppen verbrand. Deze ceremonie staat symbool voor het vernietigen van de demonen op aarde.

 Na afloop van de optocht worden de poppen verbrand.
De demonen op aarde worden vernietigd.

Na Ogoh-Ogoh volgt Nyepi. Op Nyepi is het een hele dag stil van zes uur 's ochtends tot de volgende dag om zes uur 's ochtends. Nyepi wordt gevierd door de hindoeïstische bevolking op Bali.

Dag van stilte, vasten en meditatie


Nyepi is niet alleen een dag van stilte, maar ook van vasten en meditatie. Een dag van zelfreflectie. Niets mag die stilte verstoren. Er mogen geen activiteiten worden verricht. De internationale luchthaven op Bali is dan ook gesloten. De wegen zijn verlaten. Toeristen moeten in hun hotel blijven. Alleen de ziekenhuizen zijn open.

Op Nyepi zelf moet het 's nachts donker zijn. Er mag geen licht schijnen. De kwade geesten moeten immers denken dat het eiland verlaten is.

Optocht in Amed, Oost-Bali, met op de achtergrond de vulkaan Agung.

Op de dag ná Nyepi, ook wel Ngembak Geni genoemd, wordt het normale leven weer opgepakt. Sociale activiteiten komen weer op gang. Families en vrienden zoeken elkaar op, vragen elkaar om vergeving en voeren religieuze rituelen uit.

Foto's: Villa Sinar Cinta