Pura Taman Saraswati is een watertempel in hartje Ubud (Gianyar). Een ideaal rustpunt wanneer je het Balinese kunstenaarsdorp te voet wilt verkennen. 

Lotusbloemen


De watertempel van Saraswati is een van de meest makkelijk bereikbare tempels in Ubud. De tempel ligt verscholen in een zijstraatje van de hoofdweg die door het Balinese dorp loopt, net achter Café Lotus. De tempel staat bekend om zijn grote watervijver met lotusbloemen.

Lotusvijver bij de Saraswati tempel. 

Wijsheid en kunst


De Saraswati tempel is ontworpen door Gusti Nyoman Lempad (1862-1972), een van de meest gerenommeerde architecten en beeldhouwers van Ubud. Pura Saraswati is begin jaren '50 opgericht om Saraswati te aanbidden. Saraswati is de godin van de wijsheid en kunst. 

Op het tempelcomplex zijn verscheidene sculpturen te zien om de godin te eren.

Binnenplaats waar 's avonds traditionele dansen worden uitgevoerd.

Traditionele dansen


Op de binnenplaats vinden 's avonds regelmatig traditionele dansen plaats (tegen betaling), waaronder de populaire kecak dans (apendans).

Bij een bezoek aan de tempel hoeft geen entreegeld betaald te worden. Wel kun je een donatie achterlaten in een donatiebox. Net als bij andere tempels op Bali is het dragen van een sarong om je middel ook bij de Saraswati verplicht.

Tempel Saraswati, ideaal rustpunt in Ubud.

De tempel ligt dichtbij andere bezienswaardigheden in Ubud zoals de lokale markt en het koninklijk paleis van Ubud.

Foto's: Villa Sinar Cinta Amed