Bali is voor toeristen een geliefde bestemming voor een strandvakantie. Een aanrader is Virgin Beach, een wit zandstrand in het dorpje Perasi, Karangasem, Oost-Bali. 

Virgin Beach ligt in een prachtige natuurlijke omgeving. Het strand strekt zich uit langs een wonderschone baai die omgeven wordt door kliffen, veel groen en bomen. Een geschikte plek voor een zomerse strandwandeling.

White Sand Beach


Virgin Beach staat ook bekend als White Sand Beach, Pantai P(e)rasi (strand bij Perasi) of Pantai Pasir Putih (wit zandstrand). Het is een vrij rustig strand vergeleken met het populaire strandgebied bij Kuta dat in het zuiden van Bali ligt.

In deze regio is Virgin Beach met name bekend geworden omdat de zandstranden in Noord-Oost Bali normaliter zwart zand hebben.

De golfslag in de baai is vrijwel altijd sterk tot zeer sterk.

Charme


Virgin Beach heeft in de loop der jaren een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Ondanks de vele warungs (eenvoudige eetgelegenheden) die langs het strand liggen, heeft Virgin Beach zijn charme niet verloren.

Dat kun je bijvoorbeeld zien aan de ongerepte natuur en het ontbreken van hotels of resorts. Alle warungs langs het strand gebruiken generators voor het opwekken van elektriciteit.

Kleurrijke parasols op Virgin Beach. 

Vanwege de golfslag in de baai die vrijwel altijd sterk tot zeer sterk is, is Virgin Beach niet de meest ideale plek om te snorkelen. Doorzetters laten zich hier niet door tegenhouden. De zee bij Virgin Beach staat namelijk bekend om het rijke onderwaterleven.

Lokale visser.

Snorkelen en boottocht


Snorkeluitrusting is te huur bij het strand. Hetzelfde geldt voor zwemplankjes die ook populair zijn in gebruik.

Ook kun je een boottocht maken in een jukung, een traditionele vissersboot. De jukung vind je voornamelijk aan het zuidelijke deel van het strand dat het domein is van de lokale vissers die hun visnetten in de felle zon laten drogen.

Lekker hapje


Heb je na de strandwandeling, het zwemmen of het snorkelen in zee zin in een lekker hapje. Langs het strand vind je verschillende warungs waar je de heerlijkste gerechten kunt krijgen. Bij de warung waar je eet, krijg je trouwens een gratis ligbed van waaruit je kunt genieten van de golven die het strand oprollen.

Bezoekers van Virgin Beach hebben het ook vaak over een oude man met de gamelan, die graag vlak bij je ligbed een deuntje speelt.

Lekker vis eten bij Virgin Beach.

Virgin Beach ligt ongeveer 10 kilometer ten oosten van Candidasa. De weg richting het strand is kronkelig en het laatste stukje weg is zeer smal. Volg de bordjes met 'White Sand Beach'.

Er is inmiddels een nieuwe weg naar Virgin Beach met een prachtig panorama. Sinds vorig jaar is hier een nieuwe asfaltweg aangelegd. Via deze route kun je in tegenstelling tot de oude route helemaal met de auto tot aan het strand komen. Oudere mensen of mensen die kortademig of slecht ter been zijn, zijn hier zeker mee geholpen.

Virgin Beach, het verborgen paradijs.

Mooie vergezichten


De vergezichten langs deze route zijn prachtig, deels met mooi uitzicht op de vulkaan Agung bij helder weer en deels met uitzicht op de kustlijn. Toegang tot het strandgebied via de nieuwe weg kost wel 10.000 rupiah (prijswijzigingen voorbehouden).

Vanuit Denpasar is het ongeveer twee uur rijden naar Virgin Beach. Ook vanuit Amed is dit witte zandstrand een geliefde dagtocht.

Foto's: Villa Sinar Cinta Amed