Een donkere grot waar menselijke schedels en beenderen worden bewaard. Hanggraven en tau-tau, levensgrote poppen die de overledenen voorstellen. Londa in Tana Toraja heeft iets geheimzinnigs. Het is een bijzondere plek waar een mystieke sfeer hangt. Een bezienswaardigheid in Tana Toraja, Zuid-Sulawesi, die je moet hebben gezien.

Het eerste wat opvalt in Londa is de rotswand met tau-tau en de vele erong (doodskisten van de Toraja) in een groen begroeide rotswand. Een aantal kisten ligt op rotsblokken of op houten stellingen, de zogeheten hanggraven. Op enkele doodskisten zijn ook menselijke schedels te zien.

Tau-tau, houten poppen die de overledenen voorstellen.
Schedels op een doodskist (rechts op de foto).

Hoe hoger de positie van de erong in de rotswand, hoe hoger de sociale status van de overledene. Een andere reden waarom sommige kisten zo hoog in de wand worden geplaatst, is om de inhoud van de erong te beschermen.

Waardevolle bezittingen


De Toraja (de etnische bevolking van Tana Toraja) geloven namelijk dat de doden hun bezittingen mee mogen nemen naar het hiernamaals. De kist wordt hoog in de rotswand geplaatst om waardevolle bezittingen van de overledene te beschermen.

Ook geloven de Toraja dat hoe hoger de kist wordt geplaatst, hoe korter de reis zal zijn van de overledene naar het hiernamaals.

Hoe hoger de kist, hoe korter de reis naar het hiernamaals.

Op het terrein zijn ook twee grotten te bezichtigen waarin menselijke schedels en botten worden bewaard. De meeste bezoekers laten zich begeleiden door een gids die hen met een olielamp door de donkere grotten leidt.

Zo hoog mogelijk


In de grotten zijn naast beenderen ook doodskisten te zien. Die worden als het enigszins mogelijk is zo hoog mogelijk boven de grond geplaatst. Als de kisten weggerot zijn, worden de menselijke schedels en beenderen los in de grot gelegd. Deze kunnen ook in een nieuwe kist worden geplaatst, maar dat moet worden voorafgegaan door dure ceremonies.

Menselijke schedels en beenderen worden los in de grot gelegd.

Sigaretten en drinkflesjes


In de grotten zie je bij de schedels, beenderen en doodskisten ook sigaretten, drinkflesjes, munten en nog wat andere dingen liggen. De nabestaanden nemen dit mee voor de overledene. Want ook na zijn/haar dood, moet er nog steeds voor de overledene worden gezorgd.

Flesjes water, sigaretten en muntgeld.

Londa ligt op ongeveer 7 kilometer afstand van Rantepao, de hoofdstad van het district Noord-Toraja. Rantepao is de geschikte uitvalsbasis voor dagtrips in de omgeving.