Een populaire bestemming in het uiterste oosten van de provincie Oost-Java is Kawah Ijen. De krater van de vulkaan Ijen staat bekend om het zogeheten 'Blauwe Vuur' dat alleen tussen ongeveer 02.00 uur tot 05.00 uur zichtbaar is bij helder weer. Je zult dus in het donker de berg moeten beklimmen. Is een klimtocht in het donker niets voor jou? Ook zonder het Blauwe Vuur is een bezoek aan Kawah Ijen zeer zeker de moeite waard.

Het Blauwe Vuur is gas dat in aanraking komt met zuurstof. Zodra de zon opkomt, is het vuur niet meer zichtbaar.

Paltuding


Om dit bijzondere natuurfenomeen te zien, dienen bezoekers rond middernacht uit Banyuwangi te vertrekken richting Paltuding, het startpunt van de klimtocht naar Kawah Ijen, de krater van de vulkaan Ijen.

Paltuding, het startpunt van de klimtocht naar de vulkaankrater.

Is een nachtelijke klimtocht niets voor jou? Er zijn ook toeristen die ervoor kiezen om na zonsopgang vanuit Paltuding te vertrekken. Je kunt het Blauwe Vuur weliswaar niet meemaken, maar je wordt wel getrakteerd op een schitterend uitzicht over de wijde omgeving, inclusief de nabijgelegen bergen Marapi, Raung, Suket en Rante.

Steile stukken


Indonesiënu maakte de klimtocht ook overdag. We vertrokken rond 7.30 uur 's ochtends vanuit Paltuding.

Schitterend uitzicht over de wijde omgeving. 

Steile hellingen


De afstand tussen Paltuding en de krater van de Ijen is zo'n 3,2 kilometer, een klimtocht van ongeveer twee uur. Houd rekening met steile stukken met hellingen van tussen de 25-35 graden en zanderige paden waar je makkelijk over kunt uitglijden.

Her en der steile stukken tijdens de klimtocht.

Even uitrusten


Op ongeveer de helft van de klimtocht vind je een eenvoudige eetgelegenheid waar je koffie of thee kunt bestellen en eenvoudige snacks zoals noedels. Hier kun je even uitrusten en je voorbereiden op de resterende wandeling.

Tijdens de wandeltocht krijg je de prachtigste panaroma's voorgeschoteld.

Het eindpunt is in zicht. De zwaveldampen verraden de nabijheid van het kratermeer dat zich op bijna 2400 meter boven de zeespiegel bevindt en ongeveer 200 meter diep is.

Als je de geur van zwavel ruikt, weet je dat je dichtbij je bestemming bent. 

Op eigen risico


Officieel is het verboden af te dalen naar het meer. Toeristen die dat toch doen, doen dat op eigen risico. Hoe dichter je het kratermeer nadert, hoe sterker de zwaveldampen. Het gebruik van een speciale masker is een must. Onze gids bracht maskers voor ons mee.

Bezoekers wordt geadviseerd een masker te dragen.

Dat de Ijen een actieve vulkaan is, is goed te zien aan de zwavelwinning die hier dagelijks plaatsvindt. Zwavel zit met name in schoonheidsproducten.

60 tot 90 kilo


Beneden, aan de rand van het kratermeer, hakken zwaveldragers gestolde zwavel in stukken en dragen die in manden naar boven. Dagelijks dragen zij 60 tot 90 kilo op hun schouders vanaf het kratermeer naar de hogerop gelegen verzamelplaats.

Zwaveldragers dragen 60 tot 90 kilo zwavel op hun schouders.

Het is een steile klim over een smal paadje. Dat doen de dragers zo'n twee keer per dag waarbij zij giftige zwaveldampen inademen.

Een steile klim over een smal paadje. 

Sommige zwaveldragers dragen een masker. Andere dragers kiezen ervoor hun neus en mond te bedekken met een sjaal. Veel zwaveldragers kampen met ademhalingsproblemen.

Bij de verzamelplaats aangekomen.

Karretjes


Vanaf de verzamelplaats worden de brokken zwavel in een kar naar beneden vervoerd. In het verleden droegen dragers de zwavel nog in manden de berg af. Tegenwoordig gebeurt dat met karretjes.

Deze worden overigens ook gebruikt om toeristen te vervoeren. Tegen betaling word je in een kar naar boven gebracht en eventueel ook weer terug naar beneden, de berg af.

Man duwt kar met brokken zwavel de berg af.

De beste tijd om de Ijen te beklimmen, is in de periode juli tot september. Er is dan de minste kans op regen.

Gebruik een gids


Wij raden je aan de klim te maken onder begeleiding van een gids. Gebruik een masker wanneer de zwaveldampen te sterk zijn. Gebruik een zaklamp in het donker. Draag warme kleding of kleding in laagjes. Het kan namelijk best koud zijn op de vulkaan.

De vulkaan Ijen is een actieve vulkaan die in 1999 voor het laatst tot uitbarsting kwam. Ook vertoont de vulkaan met regelmaat verhoogde activiteit. In maart 2018 is de Ijen enige tijd gesloten geweest wegens enkele kleine explosies aan de oppervlakte van de krater.

Praktische informatie 


De Ijen is te bereiken via de plaatsen Bondowoso of Banyuwangi. De meeste toeristen kiezen voor Banyuwangi als uitvalsbasis vanwege de goede infrastructuur in deze Oost-Javaanse stad.

Banyuwangi is goed te bereiken per auto, trein, vliegtuig en veerboot vanuit Bali. Er gaan rechtstreekse vluchten naar Banyuwangi vanuit Jakarta en Surabaya.