De meeste reizigers verblijven slechts een of hooguit twee nachten in Banyuwangi voordat zij de oversteek maken naar het populaire vakantie-eiland Bali. Dat is eigenlijk best wel jammer. Banyuwangi, gelegen in het uiterste oosten van het eiland Java, is namelijk de geschikte uitvalsbasis voor verscheidene dagexcursies in de omgeving.

Geurig water


Banyuwangi is een regentschap in de provincie Oost-Java met Banyuwangi als hoofdstad. banyuwangi bestaat uit twee woorden: banyu en wangi. Banyu betekent in het Javaans 'water' en wangi betekent 'geurig'. Geurig water dus.

Rijstveld in Banyuwangi.


Meer dan een transitstad


Toeristen die Java en Bali willen verkennen en er voor kiezen over land te reizen, eindigen hun Java-reis meestal in Banyuwangi voordat zij de overtocht maken naar het eiland Bali. Banyuwangi ligt aan Selat Bali, een zeestraat tussen de eilanden Java en Bali. Vanuit Ketapang, de haven van Banyuwangi, vertrekken dagelijks veerboten richting het Godeneiland zoals Bali ook wel genoemd wordt.

Vanaf het strandgebied van Banyuwangi is Bali bij helder weer goed te zien.

In de verte zien we het eiland Bali liggen. 

De meeste toeristen zien Banyuwangi slechts als een transitstad voor hun verdere reis naar Bali. Toch is het misschien het overwegen waard om wat langer in deze kuststad te blijven. Banyuwangi is namelijk de geschikte uitvalsbasis voor verscheidene dagtrips in de omgeving, zoals naar naar Kawah Ijen, de krater van de vulkaan Ijen.

Kawah Ijen


Kawah Ijen ligt op ongeveer een uurtje rijden van de stad. De krater van de Ijen staat bekend om het zogeheten 'Blauwe Vuur' dat alleen tussen +/- 02.00 uur tot 05.00 uur zichtbaar is bij helder weer. Je zult dus in het donker de berg moeten beklimmen.

De krater van de vulkaan Ijen. 

Er zijn echter ook toeristen die ervoor kiezen om na zonsopgang vanuit Paltuding (startpunt van de klimtocht) te vertrekken. Je kunt het Blauwe Vuur weliswaar niet meemaken, maar je wordt wel getrakteerd op een schitterend uitzicht over de wijde omgeving, inclusief de nabijgelegen bergen Raung, Suket en Rante.

Nationaal Park Baluran


Een andere bezienswaardigheid nabij Banyuwangi is Taman Nasional Baluran (Nationaal Park Baluran), ook wel het 'Kleine Afrika van Java' genoemd.

Herten in de savanne.

Het park, met in het midden de slapende vulkaan Baluran, beschikt over een savannegebied, een strandgebied, mangrovebossen, en verscheidene diersoorten.

Nationaal Park Baluran wordt ook wel het 'Kleine Afrika van Java' genoemd. 

Taman Nasional Baluran, dat een oppervlakte heeft van 25.000 hectare, ligt in de regio Situbondo, ten noorden van Banyuwangi. In het park komen meer dan 400 plantensoorten, 26 zoogdiersoorten en 155 vogelsoorten voor.

Het nationaal park is het hele jaar door te bezoeken. De beste tijd om het park te bezoeken is 's ochtends of in de namiddag. De zon staat dan niet op haar hoogste punt.

Snorkelen en andere bezienswaardigheden


Andere populaire bezienswaardigheden zijn Nationaal Park Alas Purwo; het schildpaddenstrand van Sukamade; G-Land waar surfers hun hart kunnen ophalen; het strand Pantai Merah; Desa Wisata Osing, een dorpje waar de Osing (oorspronkelijke bewoners in het gebied) hun tradities in stand houden.

Leuk voor kinderen maar ook voor volwassenen is snorkelen in Bangsring dat op ongeveer een uurtje rijden ligt van de stad Banyuwangi. In Bangsring is het ook mogelijk te zwemmen tussen babyhaaien.

Zwemmen tussen babyhaaien in Bangsring.
Kleurrijke vissen.

In Bangsring kun je voor een klein bedrag snorkeluitrusting huren. Ook is het mogelijk dat iemand onderwaterfoto's van je maakt tijdens het snorkelen.

Praktische informatie


Strand, bossen, bergen, maar ook cultuur. Banyuwangi heeft het allemaal. De stad is goed te bereiken per vliegtuig, trein, auto, bus en veerboot.

Dagelijks zijn er rechtstreekse vluchten tussen Jakarta-Banyuwangi, en Surabaya-Banyuwangi.

Het vliegveld van Banyuwangi.

Je kunt vanuit Jakarta ook de trein nemen. Kies je voor de noordelijke route, dan dien je 1 x over te stappen in Surabaya. Via de zuidelijke route, stap je over in Yogyakarta en in Surabaya waar je de trein neemt richting Banyuwangi.

Tussen de havens Ketapang (Banyuwangi) en Gilimanuk (westelijke puntje van Bali) vertrekken dagelijks veerboten. Vanuit Gilimanuk kun je per bus verder reizen naar je volgende bestemming op Bali.