'Het Kleine Afrika van Java', zo wordt het Nationaal Park van Baluran in Situbondo, Oost-Java, ook wel genoemd. Het park beschikt over een uitgestrekt savannegebied waardoor het lijkt alsof je inderdaad in Afrika bent beland.

Savannegebied


Nationaal Park Baluran, dat een oppervlakte heeft van 25.000 hectare, ligt in de regio Situbondo, net ten noorden van Banyuwangi. Dat het park ook wel 'Het Kleine Afrika van Java' wordt genoemd, is niet zo raar. Het park beschikt namelijk over een uitgestrekt savannegebied.

Het kleine Afrika van Java.

Het park is genoemd naar de vulkaan Baluran die midden in het park ligt. De top van deze slapende vulkaan ligt 1247 meter boven zeeniveau. Het savannegebied met op de achtergrond de vulkaan levert mooie plaatjes op.

De slapende vulkaan Baluran.

Nationaal Park Baluran bestaat voor ongeveer 40 procent uit savannegebied. Het is het grootste savannegebied op het eiland Java.

Herten en pauwen


Het park beschikt ook over een strandgebied en een mangrovebos. Baluran is het leefgebied van verscheidene dier- en plantensoorten. In het park komen 26 zoogdiersoorten en 155 vogelsoorten voor. Veel geziene diersoorten zijn herten, het wilde rund, makaken en pauwen.

Veel geziene diersoorten zijn herten, het wilde rund, makaken en pauwen.

Het eeuwig groene bos


Wanneer je het park binnenrijdt, kom je op een gegeven moment bij een bosgebied dat ook wel Hutan Evergreen wordt genoemd, het eeuwig groene bos. Het bos blijft groen omdat het zich in een gebied bevindt waar een ondergrondse rivier stroomt.

Het eeuwig groene bos.

Het savannegebied ligt iets verderop. In het regenseizoen wordt de savanne gekenmerkt door groene vegetatie. In het droge seizoen is de savanne een dorre vlakte. In deze periode is het risico op brandgevaar zeer groot.

Bama strand


Het verderop gelegen Bama-strand is volgens Indonesiënu ook zeer zeker de moeite van een bezoek waard. Langs het strand staan veel bomen die beschutting geven tegen de zon. Onderstaande foto is overigens gemaakt bij eb.

Bama-strand.

Het Bama-strand, dat aan Selat Bali - een zeestraat tussen de eilanden Java en Bali - ligt, is een uitstekende plek om de zonsopgang te bekijken.

Mangrovebos


Bij het strand vind je ook mangrovebossen, het leefgebied van onder meer makaken, watervaranen en diverse vogelsoorten. 

Mangrovebos, het leefgebied van makaken, watervaranen en diverse vogelsoorten. 


Praktische informatie


Nationaal Park Baluran ligt in het district Situbondo, ongeveer 50 kilometer ten noorden van de stad Banyuwangi. De meeste toeristen bezoeken het park vanuit Banyuwangi en huren in Banyuwangi een auto om het park te verkennen. Bezoekers die met het openbaar vervoer komen, kunnen bij de ingang van het park een ojek (motortaxi) huren om verschillende bezienswaardigheden in Baluran te verkennen.