De lokale autorititeiten hebben bevestigd dat Bali is getroffen door de Afrikaanse varkenspest (ASF). Ondanks de uitbraak van ASF, beweren de autoriteiten dat het virus onder controle is omdat er de afgelopen dagen geen nieuwe meldingen zijn binnengekomen van dode varkens. 

Volgens recente cijfers zijn de afgelopen twee maanden zeker 888 varkens omgekomen op het eiland. Laboratoriumonderzoek wijst uit dat de Afrikaanse varkenspest de oorzaak is van de enorme varkenssterfte.

Bloedmonsters van de dieren werden onderzocht in het veterinair laboratorium in Medan omdat het laboratorium in de Noord-Sumatraanse provinciehoofdstad beter uitgerust is dan het laboratorium op Bali. Vorig jaar stierven er in de provincie Noord-Sumatra tienduizenden varkens aan de gevolgen van ASF.

Niet gevaarlijk voor mensen


Er is nog geen werkend vaccin tegen de ziekte. ASF is gevaarlijk voor varkens en zwijnen en wordt gemakkelijk overgedragen van het ene dier op het andere via zowel direct als indirect contact. Het virus vormt geen gevaar voor mensen.

De Balinese autoriteiten vermoeden dat de uitbraak is veroorzaakt door de nalatigheid van varkensboeren. Die zouden hun dieren overmatig hebben gevoerd met etensresten en rauw voedsel van hotels.