Het dorp Sanur ligt aan de zuidoostkust van Bali en heeft een uitgestrekt zandstrand. Naar verluidt betekent Sanur 'een speciale plek om te bezoeken'. En daar zijn veel toeristen het volledig mee eens. Vijf bijzondere weetjes over Sanur. - Ita Amahorseija 

1. Zon en maan

Sanur staat bekend om zijn spectaculaire zonsopgangen uit de zee. Vanaf het strand zie je de zon langzaam opgaan in de straat van Badung, die tussen de Indonesische eilanden Nusa Penida en Bali in ligt.

Spectaculaire zonsopgangen uit de zee. Foto: Woi Ling Wen

Sanur is ook geliefd om de occasionele bloedmaan die je als het ware uit de zee ziet rijzen. Iets wat je toch zeker eens in je leven moet hebben meegemaakt.

2. Zee en strand


De riffen voor de kust van Sanur maken het veilig voor toeristen om in zee te zwemmen.

Veilig om in zee te zwemmen: Foto: Villa Sinar Cinta Amed

Het zes kilometer lange wandelpad dat langs het strand loopt is het langste pad op het eiland Bali. Een relaxte manier om van zon, zee en strand te genieten.

3. Geschiedenis en cultuur


1906 is het jaar dat Nederlandse troepen op het strand van Sanur landden. Hiermee kwam Zuid-Bali onder Nederlands gezag.

Bij Pura Blanjong, een tempel in Sanur, vind je een artefact met daarop de oudste inscriptie ooit gevonden op Bali. De tekst is geschreven in het oud Balinees en in het Sanskriet.

4. Hoogste hotel


Het hoogste gebouw op Bali, Grand Inna Bali Beach Hotel, ligt in Sanur. Na de opening ervan in 1966, trad er al snel een nieuwe regel in werking die bepaalde dat gebouwen niet hoger mogen zijn dan een palmboom (15 meter).

Het hotel werd gebouwd in opdracht van Soekarno, de eerste president van Indonesië, met compensatiegeld van de Japanners voor de geleden schade tijdens de oorlog.

5. Vliegeren


Elk jaar vindt er in Sanur, in de maand juli of augustus, het internationale vliegerfestival plaats.

Vliegerfestival Sanur. Foto: Villa Sinar Cinta Amed

Het vliegerfestival trekt jaarlijks veel bekijks. De vliegers die worden opgelaten, zijn ware kunstwerken van soms wel 10 meter lang, gemaakt door de lokale bewoners van het eiland.