Meer zelfvertrouwen, de mogelijkheid jezelf verder te ontwikkelen en een betere toekomst. Dit is wat eerlijke handel betekent voor de lokale producenten waar Mitra Bali - een van de grootste fairtrade organisaties in Azië – mee samenwerkt. Indonesiënu neemt een kijkje bij zilversmid Sudarta en laat je kennismaken met Wayan Sekar die werkzaam is op het kantoor van Mitra Bali.

Langzaam rijdt onze auto een zandweg op. We stoppen bij de woning van zilversmid Sudarta in het dorpje Singapadu, Gianyar, Zuidoost-Bali. Aangrenzend aan de woning ligt zijn werkplaats; een stenen gebouwtje met bamboe raamwerk.

Zilversmid Sudarta poseert voor zijn werkplaats.

Aan de muur hangt een bord met daarop de 10 principes van fairtrade. Op tafels, die tegen de muren staan, ligt allerlei gereedschap.

Precisiewerk


Sudarta en twee vrouwelijke werknemers zijn druk aan het werk. Ze solderen verschillende stukjes zilver aan elkaar totdat die uiteindelijk oorbellen vormen. Het is precisiewerk.

"Ik ben bezig aan een order van 50 oorbellen voor een afnemer uit de VS", vertelt Sudarta ons.

Vrouwen solderen stukjes zilver aan elkaar. Het is precisiewerk.

Voordat Sudarta met Mitra Bali in zee ging, deed hij alle werkzaamheden vanuit zijn woning. Een aparte werkplaats had hij niet.

Het was moeilijk voor hem aan orders te komen. Kreeg hij een order, dan was dat meestal zonder of met een zeer kleine voorschot van het aankoopbedrag. Soms bleven betalingen zelfs achterwege.

Verantwoordelijk voor het welzijn van zijn gezin, kon Sudarta op die manier niet verder gaan.

Orders stromen binnen


Via via hoorde hij van het bestaan van Mitra Bali. Hij was benieuwd wat deze fairtrade organisatie voor hem en zijn gezin kon betekenen. Positief over de werkwijze van Mitra Bali, besloot hij met deze organisatie in zee te gaan.

Nu heeft Sudarta een eigen werkplaats. De orders stromen binnen. Hij is verzekerd van maximaal 60 procent van het aankoopbedrag. Met de winst die hij maakt, kan hij zijn gezin onderhouden, een betere werkplaats creëren en het benodigde gereedschap aanschaffen.

Ook krijgt hij op regelmatige basis trainingen over bijvoorbeeld veiligheid op het werk.

Ik kan op tijd het schoolgeld van mijn kinderen betalen, en daarnaast ook offers voor de goden kopen."

We ontmoeten Wayan Sekar (33), moeder van twee kinderen en werkzaam op het kantoor van Mitra Bali. Voorheen werkte ze in de sector handnijverneid.

"Ik ben erg blij dat ik hier mag werken. U moet weten dat ik slechts basisonderwijs heb gevolgd", vertelt Wayan ons.

Offers voor de goden


Bij haar vorige werkgever was ze niet altijd zeker van een vast inkomen. "Hier krijg ik een gegarandeerd minimumloon. Ik kan op tijd het schoolgeld van mijn kinderen betalen, en daarnaast ook offers voor de goden kopen", aldus Wayan.

Het Hindoeïsme speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van Balinezen. Offers brengen aan de goden hoort daar ook bij.

Wayan, 2de van links.

Wayan is bij Mitra Bali een manusje-van-alles. Ze doet onder andere de administratie, het magazijnwerk en de kwaliteitscontrole van producten.

"Ik ben er trots op dat ik hier mag werken. Ik voel me zo gewaardeerd. Ik mocht zelfs een keer mee naar de Wereld Fair Trade Dag op Lombok, in mei 2012. Dat was mijn eerste trip buiten Bali, en de eerste keer dat ik per vliegtuig mocht reizen. Een hele ervaring!"