Sanur betekent 'een speciale plek om te bezoeken'. Wat maakt Sanur nu eigenlijk zo speciaal? Dat laten we zien via verschillende hotspots die langs of vlakbij het strand liggen. Volg daarvoor het 6-kilometer lange wandelpad en begin in het noorden, bij Pantai Satu (het eerste strand). Eindig bij Pantai Mertasari, het meest zuidelijke strand. In dit artikel zetten we de eerste vijf hotspots voor je op een rij. - Ita Amahorseija. 

1. Het liefdesnest van de schilder Le Mayeur en zijn muze Pollok


"Ik heb een huisje gebouwd aan de oever van de zee, ver van alle bebouwing en vooral ver van alle Europeanen. Het ligt midden in een rijstveld, op een plek waar je via geen enkel weggetje kunt komen, alleen via het strand. Ons huisje vormt een waardige omlijsting van haar [Polloks] schoonheid."- Adrien-Jean Le Mayeur.

De woning doet nu dienst als museum. Bezoekers kunnen hier zien hoe de Vlaamse schilder Adrien-Jean Le Mayeur en diens vrouw Pollok geleefd hebben. De schilderijen die hier te zien zijn, zijn herinneringen aan hun buitengewone relatie. Pollok was een Legong-danseres die door Le Mayeur gered werd van een gedwongen huwelijk.

Pollok was een Legong-danseres, door Le Mayeur gered van een gedwongen huwelijk. 

Een van zijn werken, een schilderij van de tuin van Le Mayeur in Sanur, bracht op een veiling in Australië $860.000 op. Museum Le Mayeur ligt vlakbij Jalan Hang Tuah. De ingang van het museum is aan het strand.

2. Kamer 327, de kamer van Soekarno


Het hoogste gebouw aan het strand van Sanur is Grand Inna Bali Beach Hotel. Vanuit de verte is het hotel al goed te zien. Na de opening ervan in 1966, trad er al snel een nieuwe regel in werking die bepaalde dat gebouwen niet hoger mogen zijn dan een palmboom (15 meter).

Het hotel werd gebouwd in opdracht van Soekarno, de eerste president van Indonesië, met compensatiegeld van de Japanners voor de geleden schade tijdens de oorlog. Soekarno koos deze plek ter ere van Nyi Roro Kidul, de godin van de Zuidzee.

Een brand in 1993 verwoestte bijna alle kamers in het hotel. Alleen kamer 327, de kamer van Soekarno, bleef intact.

3. Het lokale eten in Sanur


Op verschillende plekken langs het strand kun je genieten van heerlijk geroosterde maiskolven, vers van de grill. De lokale bevolking eet de geroosterde maiskolven het liefst met boter en sambal, maar ze zijn natuurlijk ook lekker zonder iets er op.

Een ander favoriet hapje is een mix van tahu en tempe gedompeld in pindasaus en verpakt in papier.

Maiskolven op de grill. Lekker met boter en sambal. 

Een populaire plek om lokale gerechten uit te proberen is Pasar Sindhu, de avondmarkt in Sanur ten noorden van Jalan Danau Tamblingan. Populaire gerechten zijn onder meer nasi campur (rijst met vlees/vis en groenten), gorengan (gefrituurde hapjes, vaak een mix van groenten, zoete aardappel, tofoe en tempe), bakso (balletjessoep) en mie kuah (miesoep).

De beste vismaaltijden vind je bij Warung Mak Beng. Als je het niet erg vindt om in de rij te staan voor je eten, probeer dan deze eetgelegenheid aan de Jalan Hang Tuah 45. Het komt vaak voor dat mensen hier een tafel delen met vreemden, om maar van die heerlijke verse gegrilde vis, vissoep en homemade sambal te mogen genieten.

4. Accommodatie, van eenvoudig tot zeer luxe


Lila Homestay is een gerieflijke en schone homestay met basic kamers met ventilator of airconditioning, en warm water. De accommodatie ligt vlakbij de avondmarkt en op tien minuten loopafstand van het strand.

Tandjung Sari Hotel is een van de meest authentieke hotelgebouwen aan het strand van Sanur. Het hotel begon in 1962 als een privé bungalow voor eigenaar Wija Wawo-Runtu (1926–2001) en zijn Engelse vrouw Judith. Zij gebruikten de bungalow als vakantiehuis bij hun bezoekjes aan Bali.

In de loop der jaren werden er extra bungalows bijgebouwd voor vrienden, en voor vrienden van vrienden. Zonder dat iemand er erg in had, groeide de bungalow uit tot een hotel.

Er werd met afkeuring gekeken naar de bouw van Hotel Maya. Mensen vonden het een lelijk monster. Maar sinds het hotel in 2015 operationeel werd, raakten steeds meer mensen onder de indruk van het gebouw dat is ontworpen door de bekroonde architect Budiman Hendropurnomo. Een tijdloos erfgoed met klassieke Balinese elementen. Een concept dat de Balinese esthetiek naar nieuwe hoogten brengt.

5. Strandleven, alleen of met de locals


Ergens op dat langgerekte strand van Sanur zul je vast wel een leuk plekje vinden waar je even kunt relaxen. Maar, hou er rekening mee dat het er op zondag, met name in de namiddag, erg druk kan zijn met Balinezen die samen met hun familie van hun vrije dag willen genieten.

Hou je van privacy en rust, bezoek dan het strand tegenover Bali Hyatt Hotel.

Een stukje van het langgerekte strand van Sanur. 

Uniek op Bali en in Sanur zijn de Balinese vrouwen die in een tempel in een gamelanorkest spelen. Langs het strand vind je verscheidene tempels en lokale kunstenaars zoals houtsnijders en schilders die hun werk als souvenir verkopen.

Op het strand van Sanur is altijd wel wat te beleven.

Foto's: Villa Sinar Cinta Amed