Een populaire bestemming in de provincie Zuid-Sulawesi is Tana Toraja. Weliswaar niet zo makkelijk te bereiken, maar toch een gebied dat je volgens Indonesiënu zeker een keer moet bezoeken tijdens je vakantie in Indonesië. Zoek je cultuur en natuur? Dan ben je in Tana Toraja aan het juiste adres!


Rantepao


Tana Toraja, het land van de Toraja (de etnische bevolkingsgroep van Tana Toraja) ligt 2880 meter boven zeeniveau, in een heuvelachtig gebied met uitgestrekte rijstvelden. De meeste toeristen verblijven 3 tot 4 dagen in Tana Toraja en overnachten in Rantepao, de hoofdstad van het regentschap Noord-Toraja. Rantepao is de perfecte uitvalsbasis voor dagtrips in de omgeving.

De meeste hotels in Rantepao hebben geen airconditioning. Dat is eigenlijk ook niet nodig, omdat het er 's avonds best fris kan zijn.

Een van de vele rijstvelden in Tana Toraja.


Sparen voor de uitvaart


In Tana Toraja draait het leven om de dood. Uitvaartrituelen zijn heel belangrijk voor de Toraja. Hoe rijker de overledene, hoe uitgebreider de rituelen. De rituelen duren meerdere dagen. Er worden onder meer dansen uitgevoerd, en buffels en varkens geslacht. Dit alles kost zeer veel geld. De Toraja beginnen dan ook al vroeg met het sparen voor de uitvaart.

Toeristen zijn van harte welkom om een of meerdere rituelen bij te wonen.

Varkens worden geslacht als onderdeel van het uitvaartritueel. 

Bezienswaardigheden


Populaire bezienswaardigheden in Tana Toraja zijn het dorpje Kete Kesu met Tongkonan. Tongkonan zijn de traditionele huizen van de Toraja; Lemo waar rotsgraven en Tau-Tau (levensgrote houten poppen die de overledenen moeten voorstellen) te zien zijn; Londa, waar rotsgraven te zien zijn en een donkere grot waar menselijke schedels en beenderen worden bewaard.

Traditionele huizen van de Toraja in het dorpje Kete Kesu.
Tao-Tao, levensgrote poppen in Lemo.
Menselijke schedels in een grot in Londa.

Veemarkt


Andere attracties in Tana Toraja die je kunt bezoeken, zijn de veemarkt waar buffels en varkens worden verkocht voor de offerslacht; Bori Parinding, een ceremoniële site met bijzondere megalieten en rotsgraven; en het 23 meter hoge Christusbeeld op de heuvel Buntu Burake.

De veemarkt in Rantepao.
Metershoge megalieten in Bori Parinding.
Het Christusbeeld in Buntu Burake.

Een andere mooie bezienswaardigheid is het hoger gelegen Batutumonga, waar je onder het genot van een kopje kopi Toraja (koffie uit Toraja) en een lokale snack kunt genieten van het schitterende uitzicht over uitgestrekte rijstvelden.

De rijstvelden bij Batutumonga.

Allesbehalve saai


Tana Toraja ligt zo'n 315 kilometer ten noorden van Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi. De meeste toeristen die Tana Toraja willen bezoeken, nemen de ochtendbus vanuit Makassar of huren een auto met chauffeur.

Afhankelijk van de verkeers- en weerssituatie, duurt de reis ongeveer acht tot negen uur. Een lange trip dus, maar zeker de moeite waard want de reis naar Tana Toraja is allesbehalve saai, zeker wanneer je overdag reist. Er is van alles te zien.

Tussenstop nabij de stad Pare-Pare.
Ikan teri, kleine gedroogde zoute visjes langs de kant van de weg. 

Gunung Nona


Wanneer je een auto met chauffeur huurt, kun je de chauffeur vragen om af en toe een rustpauze in te lassen zodat je even je benen kunt strekken en kunt genieten van het uitzicht. Een populaire tussenstop is het uitkijkpunt bij de berg Gunung Nona. Vanaf Gunung Nona is het nog ongeveer 2,5 uur rijden naar Tana Toraja.

Prachtig uitzicht op Gunung Nona.