Vliegeren is erg populair op Bali. Elk jaar vindt er in Sanur, in de maand juli of augustus, het internationale vliegerfestival plaats. Dit festival trekt jaarlijks veel bekijks. De vliegers die worden opgelaten, zijn ware kunstwerken van soms wel 10 meter lang. Ze worden gemaakt door de lokale bewoners van het eiland. - Ita Amahorseija

Met name in de maanden juli tot en met september wordt er volop gevliegerd in Sanur. De reden hiervoor is dat er in deze maanden een sterke wind draait.

Vliegers gemaakt door de lokale bewoners van Bali. 

Bali kent meerdere mooie plekken waar gevliegerd wordt. Een van die plekken is Pantai Mertasari, het strand van Mertasari bij Sanur.

De allermooiste creaties


In het vliegerseizoen kun je hier dagelijks de allermooiste creaties door de lucht zien zweven. Sommige vliegers zijn wel 10 meter lang.

Het is dan ook geweldig om te zien hoe deze enorme vliegers de lucht in worden gelaten. In je eentje een vlieger van 10 meter lang oplaten, is onmogelijk. Hoe langer en breder een vlieger, hoe meer mensen er aan te pas moeten komen.

Hoe langer en breder een vlieger, hoe meer mensen er aan te pas moeten komen. 

De vliegers worden gemaakt door de lokale bewoners van Bali en vormen een belangrijke bron van inkomsten. Zij maken onder meer traditionele vliegers zoals de janggan, pecukan en de bebean.

De grootste vlieger


De grootste vlieger is de janggan, de draak, die wel 10 meter lang kan zijn. En daarbij is de lengte van de staart nog niet meegerekend.

Het maken van de janggan, kan tot wel twee maanden in beslag nemen. Voordat er aan de bouw van de vlieger begonnen kan worden, moet er wel eerst op de Balinese kalender gekeken worden om een gunstige dag te bepalen.

Foto's: Villa Sinar Cinta Amed