Jakarta verlengt de grootschalige sociale beperkingen (PSBB) die sinds 10 april van kracht zijn en in eerste instantie twee weken zouden duren. De coronamaatregelen worden nu verlengd tot 22 mei. 

De gouverneur van Jakarta, Anies Baswedan, heeft dit besluit genomen na overleg met gezondheidsexperts.  Volgens Baswedan lappen nog veel te veel Jakartanen de coronamaatregelen aan hun laars.

Ook uit hij kritiek op bedrijven die nog steeds operationeel zijn. Bedrijfssectoren die uitgezonderd zijn van de grootschalige sociale beperkingen: gezondheidszorg, voedselproductie, energie, informatietechnologie en communicatie, financiële sector, het hotelwezen, bouw, strategische industriële sector, bedrijven die basisdiensten en basisbehoeften leveren.

Nieuwe besmettingsgevallen


De grootschalige sociale beperkingen in Jakarta werden ingesteld om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Twee weken na het invoeren van de coronamaatregelen, heeft de Indonesische hoofdstad echter nog steeds te maken met een aanhoudende toename van nieuwe besmettingsgevallen.

Baswedan roept inwoners van Jakarta nogmaals op de coronamaatregelen na te leven, thuis te blijven en activiteiten buitenshuis zoveel mogelijk te beperken.

Baswedan zegt dat de politie strenger zal toezien op naleving van de regels en bij overtreding daarvan direct zal optreden.

Vastenmaand


De gouverneur doet ook een dringende oproep aan de moslimgemeenschap van Jakarta om religieuze activiteiten tijdens de Ramadan (vastenmaand) zoals tarawih (avondgebed) thuis uit te voeren, en tijdens de aanloop van Idul Fitri (viering van het einde van de Ramadan) niet terug te keren naar hun geboorteplek (mudik). Dit in overeenstemming met het recente mudik-verbod van de centrale overheid. In Indonesië begint de vastenmaand dit jaar op vrijdag 24 april en duurt tot 24 mei.

Epicentrum coronavirus


Jakarta is het epicentrum van het coronavirus in de archipel. De hoofdstad van Indonesië is de eerste regio in de Indonesische archipel waar grootschalige sociale beperkingen werden ingevoerd om de verspreiding van COVID-19 te vertragen.