Sinds 18 april 2020 is in Indonesië een nieuwe regeling van kracht die de verspreiding van illegale telefoons in het land moet tegengaan. Telefoons die na die datum zijn gekocht en een IMEI-nummer hebben dat niet geregistreerd is in Indonesië, kunnen volgens de nieuwe regelgeving geen gebruik meer maken van de diensten van lokale netwerkproviders. Bellen/internetten via een WIFI-verbinding werkt gewoon nog wel. 

Een IMEI-nummer is een unieke code die een telefoon identificeert. Via deze code kan achterhaald worden of een telefoon bij een officieel verkooppunt in Indonesië is gekocht of op de zwarte markt. Via de volgende link kun je checken of je IMEI-nummer geregistreerd staat in Indonesië: https://imei.kemenperin.go.id/

In het buitenland gekochte telefoons


De nieuwe regelgeving heeft ook gevolgen voor telefoons die in het buitenland zijn aangeschaft. Volgens de nieuwe regeling mag een persoon maximaal twee mobiele telefoons uit het buitenland meenemen naar Indonesië. Het te veel aan meegenomen producten wordt door de douane in beslag genomen. Indien de telefoon/telefoon een waarde van meer dan 500 USD heeft/hebben, dan moet daarover een belasting worden betaald van 17,5 procent van de totale waarde van de goederen.

Telefoons die in het buitenland zijn gekocht, moeten in Indonesië worden geregistreerd. Registratie kan via Mobile Beacukai, een app die te downloaden is via Google Play Store of Apple App Store. Nadat de registratie gelukt is, kan de telefoon in Indonesië worden gebruikt.

Buitenlandse toeristen


Buitenlandse toeristen die gebruikmaken van een simkaart uit het land van herkomst, kunnen hun telefoon gewoon blijven gebruiken. Ze betalen dan roamingkosten om te bellen/sms’en/internetten op een buitenlands netwerk.

Toeristen die tijdens hun verblijf in Indonesië gebruik willen maken van een lokale simkaart, dienen deze kaart aan te schaffen bij een officieel verkooppunt van een lokale netwerkprovider waar ze zich meteen kunnen registreren. Na registratie kunnen toeristen gedurende 90 dagen gebruik maken van het Indonesische netwerk. Daarna dient men zich opnieuw te registreren.

Niet-geregistreerde telefoons 


Niet-geregistreerde telefoons die vóór 20 april 2020 reeds in gebruik zijn genomen, kunnen na die datum nog steeds worden gebruikt. Bij het kopen van een nieuwe telefoon, dienen bezitters de aankoop wel te doen bij een legaal verkooppunt.

Met de nieuwe regelgeving wil de Indonesische overheid de verspreiding van illegale telefoons in het land bestrijden. Door de verkoop van illegale telefoons loopt de staat enorme inkomsten mis.