Een IMEI-nummer is een unieke code die een telefoon identificeert. Via deze code kan achterhaald worden of een telefoon bij een officieel verkooppunt in Indonesië is gekocht of op de zwarte markt. Via de volgende link kun je checken of je IMEI-nummer geregistreerd staat in Indonesië: https://imei.kemenperin.go.id/
In het buitenland gekochte telefoons
De nieuwe regelgeving heeft ook gevolgen voor telefoons die in het buitenland zijn aangeschaft. Volgens de nieuwe regeling mag een persoon maximaal twee mobiele telefoons uit het buitenland meenemen naar Indonesië. Het te veel aan meegenomen producten wordt door de douane in beslag genomen. Indien de telefoon/telefoon een waarde van meer dan 500 USD heeft/hebben, dan moet daarover een belasting worden betaald van 17,5 procent van de totale waarde van de goederen.
Telefoons die in het buitenland zijn gekocht, moeten in Indonesië worden geregistreerd. Registratie kan via Mobile Beacukai, een app die te downloaden is via Google Play Store of Apple App Store. Nadat de registratie gelukt is, kan de telefoon in Indonesië worden gebruikt.
Buitenlandse toeristen
Buitenlandse toeristen die gebruikmaken van een simkaart uit het land van herkomst, kunnen hun telefoon gewoon blijven gebruiken. Ze betalen dan roamingkosten om te bellen/sms’en/internetten op een buitenlands netwerk.
Toeristen die tijdens hun verblijf in Indonesië gebruik willen maken van een lokale simkaart, dienen deze kaart aan te schaffen bij een officieel verkooppunt van een lokale netwerkprovider waar ze zich meteen kunnen registreren. Na registratie kunnen toeristen gedurende 90 dagen gebruik maken van het Indonesische netwerk. Daarna dient men zich opnieuw te registreren.
Niet-geregistreerde telefoons
Niet-geregistreerde telefoons die vóór 20 april 2020 reeds in gebruik zijn genomen, kunnen na die datum nog steeds worden gebruikt. Bij het kopen van een nieuwe telefoon, dienen bezitters de aankoop wel te doen bij een legaal verkooppunt.
Met de nieuwe regelgeving wil de Indonesische overheid de verspreiding van illegale telefoons in het land bestrijden. Door de verkoop van illegale telefoons loopt de staat enorme inkomsten mis.
Reacties
hoe kan ik mijn gestolen telefoon laten blokkeren
BeantwoordenVerwijderenNeem contact op met uw provider.
VerwijderenReeds gedaan het moet via Indonesië gaan het is grens overschrijdend. Telefoon is nog steeds actief. Bij wie moet ik terecht om hem te laten blokkeren via imei zoal in jullie artikel
BeantwoordenVerwijderenwij kunnen u helaas niet verder helpen.
VerwijderenHoi, de app bestaat in de appstore niet. Wel kun je online je telefoon registreren.
BeantwoordenVerwijderenHartelijk dank voor de update.
Verwijderenwaarom moet er uberhaupt belasting worden betaald voor een telefoon die voor eigen gebruik is meegenomen? Dat is toch ronduit belachelijk?!
BeantwoordenVerwijderenAls ik het goed begrijp kun je als toerist nog steeds gebruik maken van locale sim (90 dagen) en hoef je over je eigen toestel geen belasting te betalen?
BeantwoordenVerwijderenKlopt. Wel moet je bij een officieel kantoor van de provider je telefoon laten registreren. Dus bijvoorbeeld bij Telkomsel, kun je daar meteen een simkaart kopen.
Verwijderen"Indien de telefoon/telefoon een waarde van meer dan 500 USD heeft/hebben, dan moet daarover een belasting worden betaald van 17,5 procent van de totale waarde van de goederen." belasting?
BeantwoordenVerwijderenAls de telefoon in Indonesië blijft, moeten er invoerrechten over worden betaald. Vandaar die belasting van 17,5%
BeantwoordenVerwijderen