Jakarta legt vanaf vrijdag 10 april 2020 grootschalige sociale beperkingen op om reisbewegingen in de stad zoveel mogelijk te beperken. De hoofdstad van Indonesië is het epicentrum van de coronacrisis in de archipel.

Eerder werd inwoners van Jakarta al verzocht zoveel mogelijk thuis te blijven. Het aantal bevestigde COVID-19-gevallen blijft echter onverminderd stijgen. Grootschalige sociale beperkingen zijn volgens het stadsbestuur van Jakarta noodzakelijk.

Indonesiënu zet er een aantal voor je op een rij:


  • Thuis leren, thuis werken en thuis het geloof belijden.
  • Recreatieplekken, parken en vergadercentra worden gesloten.
  • Beperking van sociaal-culturele activiteiten zoals huwelijksrecepties.
  • Inwoners van Jakarta moeten buitenshuis verplicht een mondkapje op.
  • Samenkomsten van meer dan vijf personen zijn verboden.
  • Beperking op het aantal reizigers in het openbaar vervoer.

Een andere in het oog springende sociale beperking betreft het aantal inzittenden in een auto. Personenauto’s mogen binnen Jakarta slechts een beperkt aantal personen per voertuig vervoeren. Zo mag een personenauto met vijf zitplaatsen, maximaal drie personen vervoeren (een voor, en twee op de achterbank). Een personenauto met zeven zitplaatsen mag maximaal vier personen vervoeren (een voor, twee op de middelste bank, en een op de achterbank).

Er zijn echter ook media die schrijven dat een personenauto maximaal 2 personen mag vervoeren (een voor achter het stuur, passagier op de achterbank). Een personenauto met zeven zitplaatsen zou maximaal 3 personen mogen vervoeren (een voor, een op de middelste bank, en een op de achterbank).

En er mag voorlopig niemand meer achterop de motor. Over deze maatregel is echter nog veel onduidelijkheid. Zo zou het vervoeren van personen op de motor wel mogen mits beide personen op hetzelfde adres wonen, een mondkapje en handschoenen dragen en een normale lichaamstemperatuur hebben.

Supermarkten en traditionele markten


Supermarkten en traditionele markten blijven wel gewoon open. Ook eetgelegenheden mogen open blijven, weliswaar alleen voor afhaal- en bezorgservice.

De regering van Jakarta verleent, in samenwerking met de centrale regering, bijstand aan de meest kwetsbaren in de samenleving. De sociale beperkingen in Jakarta duren vooralsnog twee weken.

Laatste update: 20 april 2020, 05:14 uur