Vanaf 24 april 2020 mogen inwoners van gebieden waar grootschalige sociale beperkingen van kracht zijn, niet terugkeren naar hun geboortedorp om daar over een paar weken het einde van de vastenmaand te vieren. De maatregel, die is bedoeld om de verspreiding van COVID-19 te minimaliseren, heeft gevolgen voor het vlieg-, trein-, zee- en wegverkeer. 

Onderstaande maatregelen gelden alleen voor gebieden waar grootschalige sociale beperkingen van kracht zijn.

Vliegverkeer


De overheid heeft alle binnenlandse vliegverkeer in Indonesië officieel verboden. Deze maatregel duurt tot 1 juni 2020. Eerder werd aangekondigd dat alle internationale vluchtverkeer ook is verboden. Later werd bekendgemaakt dat internationale vluchten nog wel doorgaan.

Het verbod is niet van toepassing op onder meer vluchten die leiders van Indonesische staatsinstellingen of buitenlandse afgezanten vervoeren, speciale repatriëringsvluchten voor Indonesiërs en buitenlanders, luchtvrachtverkeer en noodvluchten.

Luchthavens blijven gewoon open.

Via een persbericht heeft Garuda Indonesia aangekondigd dat internationale vluchten van deze nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië tussen Amsterdam en Jakarta nog wel worden uitgevoerd. Het uitvoeren van de eventuele doorvlucht naar een binnenlandse bestemming is, vanwege beperkingen opgelegd door de overheid, tot 1 juni 2020 niet meer mogelijk.Passagiers worden op de hoogte gesteld per e-mail of door de reisagent.

Treinverkeer


Het treinverkeer van en naar Jabodetabek (Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang, Bekasi) wordt stilgelegd. De forenzentrein KRL blijft wel gewoon rijden, maar met een aangepaste dienstregeling. De maatregel duurt tot 15 juni 2020.

Uitgezonderd van de maatregel zijn onder andere cargotreinen, en treinen die gebruikt worden voor het vervoer van medisch personeel.

Zeeverkeer


Het zeeverkeer wordt tot 8 juni stopgezet. Uitgezonderd van deze maatregel zijn onder andere cargoschepen, boten die gebruikt worden voor de repatriëring van Indonesiërs die zich in het buitenland bevinden, en boten die Indonesische bemanningsleden vervoeren die werkzaam zijn op buitenlandse cruiseschepen en commerciële schepen.

Wegverkeer


Via wegblokkades probeert de overheid reisbewegingen uit gebieden waar grootschalige sociale beperkingen van kracht zijn te beperken. Mensen die deze gebieden willen verlaten of binnen willen komen, worden gedwongen terug te keren.

Uitgezonderd van deze maatregel, die duurt tot 31 mei 2020, zijn onder andere vrachtvervoer en voertuigen voor speciale doeleinden, zoals ambulances en brandweerwagens.

Mudik


Jaarlijks keren miljoenen mensen uit grote steden in Indonesië in de aanloop naar Idul Fitri (viering van het einde van de vastenmaand) terug naar hun geboortedorp. Deze jaarlijkse exodus wordt in Indonesië mudik genoemd. Met name uit Jakarta vindt er jaarlijks een massale exodus plaats. De Indonesische hoofdstad is het epicentrum van het coronavirus in de archipel.

Gezondheidsexperts waarschuwen dat mudik de verspreiding van het coronavirus kan versnellen, en zijn daarom heel blij met het besluit van president Joko 'Jokowi' Widodo om mudik dit jaar te verbieden.

Laatste update dinsdag 28 april 2020, 03.42 uur