Het mudik-verbod geldt alleen voor gebieden waar grootschalige sociale beperkingen (PSBB) van kracht zijn. De regio Jabodetabek (Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang, Bekasi) is zo'n gebied. Mensen uit Jabodetabek mogen in de aanloop naar Idul Fitri niet terugkeren naar hun geboortedorp, en mensen van buiten dit gebied mogen Jabodetabek niet in.
Mag, maar liever niet
Inwoners van gebieden waar nog geen grootschalige sociale beperkingen van kracht zijn, kunnen nog wel terugkeren naar hun geboortedorp. Ofschoon er voor deze gebieden geen mudik-verbod geldt, wordt mensen uit deze gebieden aangeraden om niet deel te nemen aan de jaarlijkse exodus.
Eerder riep de regering mensen al op om niet terug te keren naar hun geboortedorp. Een oproep dus, en geen verbod. Het verbod om deel te nemen aan mudik gold alleen voor ambtenaren, militairen, politieagenten en medewerkers van staatsmaatschappijen.
Veel te veel
Uit een recent onderzoek is echter gebleken dat 24 procent van de bevolking toch zal deelnemen aan de jaarlijkse exodus. Zeven procent was al vertrokken. En dat is veel te veel, aldus de president.
Volgens Jokowi is het daarom nodig dat de regering strengere maatregelen neemt. Het verbod op mudik treedt op 24 april 2020 in werking. De politie zal tol- en hoofdwegen bewaken en mensen die het mudik-verbod negeren, tegenhouden.
Miljoenen mensen
Jaarlijks keren honderdduizenden mensen uit Jakarta, het epicentrum van de coronacrisis in de archipel, terug naar hun geboortedorp om daar Idul Fitri te vieren.
Volgens gezondheidsexperts kan deze traditie leiden tot de verdere verspreiding van COVID-19 op Java, dat meer dan 150 miljoen mensen telt.
Update: 22 april 2020, 03.26 uur
Reacties