Deze Nederlandse ANBI stichting, opgericht in 2013 door Dewi Deijle, richt zich op kinderen en jongeren met een lichamelijke, verstandelijke, en/of mentale beperking, die niet of moeilijk toegang hebben tot het reguliere onderwijs. De stichting heeft meerdere creatieve projecten opgezet in Indonesië met succesvol resultaat.

Tijdens deze projecten werd duidelijk dat de kinderen op allerlei aspecten vooruitgang boeken wanneer zij creatief bezig zijn. In augustus 2018 heeft de stichting in Lovina een creatief educatief centrum geopend: Yayasan Hati yang Kreatif.


Het is een sociale plek waar kinderen en jong volwassenen die nooit naar school zijn geweest of een grote schoolachterstand hebben, vanuit allerlei plaatsen in en rondom Noord-Bali kosteloos kunnen werken aan hun creatieve vaardigheden en muzikale ontwikkeling, ter vergroting van hun zelfvertrouwen en ter bevordering van sociale omgang en communicatievaardigheden.

Creatieve lessen


Oprichtster Dewi gaat zelf zo’n twee keer per jaar naar Indonesië om op projecten aanwezig te zijn.

Dewi vertelt erover: “Momenteel komen er zo’n dertien kinderen op wekelijkse basis naar de creatieve lessen. Het zijn kinderen of jongeren met bijvoorbeeld een lichamelijke beperking, autisme, down syndroom of die slecht lerend zijn. Ze leren van alles, zoals handarbeid, werken met textiel en hout, klei, schilderen en tekenen.”

“Ook krijgen ze twee keer in de maand up- en recycling les in samenwerking met een stichting, Bank Sampah Kaliber, die vuil inzamelt en o.a. de stranden probeert schoon te houden. De lokale personeelsleden die zijn aangesteld werken er met enthousiasme en veel plezier. De interactie tussen de kinderen is prachtig om te zien.”

Het is geen echte school, de kinderen zijn niets verplicht, maar het is wel een sociale plek waar kinderen gewoon lekker creatief bezig kunnen zijn.

Schaamte bij de ouders


In Indonesië spreken de mensen al van een beperking als iemand een vergroeide arm heeft of slecht ter been is.


Dewi: “Dat wil echter niet zeggen dat deze kinderen helemaal niets meer kunnen, zij worden soms onderschat. Helaas komt het vaak voor dat deze kinderen worden weggestopt. Er heerst soms ook wel schaamte bij de ouders, zij kunnen het idee hebben dat hun kind niets kan betekenen in het huishouden of in de zorg voor de familie. Vaak zijn de ouders hele dagen aan het werk en hebben weinig tijd om hun kind met een beperking de juiste zorg te bieden. Gebrek aan financiële middelen kan een rol spelen hierin.”

“Wij willen met ons duurzaam en sociale plan voorkomen dat het kind stil in een hoekje blijft of komt te zitten. Wij willen de ouders en de gemeenschap laten zien wat deze kinderen, en vooral na een (intensieve) periode van creatief onderwijs, allemaal kunnen. Net als op onze andere projecten, zien wij dat de ouders met verbazing kijken. Zij hadden niet verwacht dat hun kind, ondanks hun lichamelijke of geestelijke beperking, iets zou kunnen creëren.”

Thuis creatieve educatie


Het zou bijvoorbeeld ook mooi zijn als de kinderen die niet naar het educatiecentrum kunnen komen, vanwege een te zware beperking en omdat de wegen niet altijd begaanbaar zijn, thuis creatieve educatie kunnen krijgen.

Dewi: “Wij zijn ons er wel van bewust dat sommige kinderen te lijden hebben onder een hele zware beperking. Creatieve educatie en muzikale ontwikkeling hebben hoe dan ook een positief effect op de kinderen. Niet alleen op hun fijne motoriek en focus, maar het bevordert ook hun persoonlijke ontwikkeling en zelfvertrouwen. Wij hopen dat zij hiermee leren zelfstandiger en zelfredzamer te worden.”

Werkgelegenheid


Kinderen die fysiek en mentaal meer aankunnen, leren hoe zij bruikbare en duurzame (decoratieve) gebruiksvoorwerpen kunnen maken. In de winkel, die in de (hopelijk nabije) toekomst speciaal voor de kinderen zal worden gerealiseerd, kunnen de handgemaakte (gebruiks)voorwerpen en decoraties worden verkocht door de kinderen zelf. Op deze manier leren zij om hun eigen inkomsten te genereren.


De oudere kinderen kunnen op den duur helpen als klas assistent of met een andere taak, uiteraard tegen een salaris. Een mooie manier om werkgelegenheid te creëren. Vooral voor de oudere kinderen is dit een waardevolle combinatie voor het vergroten van hun (arbeids)kansen binnen de Indonesische samenleving/economie.

Wil jij bijdragen?


De stichting steunt ook het opvanghuis Ikang Papa in Gianyar (Bali), waar zo’n veertig kinderen en jongeren met een lichamelijke en/of geestelijke beperking verblijven. Ook voor hun persoonlijke ontwikkeling is het belangrijk dat zij voldoende creatieve lessen aangeboden krijgen.


Draag jij stichting Creatief Hart een warm hart toe en wil je doneren? Klik dan hier. Als je doneert, doneer je volledig voor de projecten van de stichting. Want ook kansarme kinderen in Indonesië hebben recht op creatief onderwijs!

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Stichting creatief hart. Check, LIKE en volg ons op Facebook of Instagram. Hier wordt wekelijks de voortgang van de kinderen gedeeld via foto’s en video’s. Voor meer uitgebreide informatie over de stichting, kijk dan op de website.