Drie Indonesiërs die, voordat het mudik-verbod op 24 april 2020 in werking trad, al waren teruggekeerd naar hun geboortedorp in Midden-Java, hebben een aantal dagen voor straf in een 'spookhuis' doorgebracht. Reden? Ze hielden zich niet aan de quarantaineregels.

Aan de Indonesische nieuwssite Kompas vertelt het dorpshoofd van Sepat (Sragen, Midden-Java) dat de drie onlangs waren teruggekeerd uit Jakarta, Lampung (Zuid-Sumatra) en Kalimantan. Volgens de regels die zijn ingesteld in verband met het coronavirus, dienen mudik-gangers direct na terugkeer in hun geboortedorp 14 dagen in thuisisolatie te gaan.

Dat deden ze echter niet. Het dorpshoofd was hun lakse houding zat en stuurde een speciaal COVID-19-team hun kant op dat de drie overtreders meenam naar een verlaten gebouw waar ze in quarantaine moesten gaan.

Opgezocht door geesten


Twee dagen later smeekten de 'stoute' mudik-gangers het dorpshoofd om naar huis te mogen terugkeren. "Twee dagen lang huilden ze. Ze zeiden dat ze elke avond werden opgezocht door geesten", vertelt dorpshoofd Mulyono aan Kompas.

De drie kregen uiteindelijk toestemming om naar huis terug te keren. "Hun ouders hebben beloofd om op hun kinderen te passen en hen thuis te houden gedurende de quarantaineperiode", aldus het dorpshoofd.

Volgens Mulyono werden de drie ondergebracht in een oude, verlaten tassenfabriek. De fabriek stond al ongeveer tien jaar leeg. Het dorpshoofd hoopt dat 'stoute' mudik-gangers zich na dit voorval aan de quarantaineregels houden en direct na aankomst in hun geboortedorp 14 dagen in thuisisolatie gaan.

Verlaten gebouwen


Sragen, een regentschap in de provincie Midden-Java, telt meerdere verlaten gebouwen waarvan geruchten de ronde doen dat het er zou spoken. Deze gebouwen, waaronder de tassenfabriek in het dorpje Sepat en een suikerfabriek uit 1831, zijn door de lokale overheid aangewezen als opvangplek voor overtreders van de quarantaineregels.

Volgens de lokale autoriteiten houden velen zich niet aan de door de overheid ingestelde quarantaineregels om 14 dagen in thuisisolatie te blijven om zo verdere verspreiding van het coronavirus te beperken.

Mudik-verbod


Sinds 24 april 2020 geldt overigens een mudik-verbod voor gebieden waar grootschalige sociale beperkingen (PSBB) van kracht zijn. Mensen uit die gebieden mogen in de aanloop naar Idul Fitri (het einde van de vastenmaand) niet terugkeren naar hun geboortedorp, en mensen van buiten mogen de PSBB-gebieden niet in.

Mudik is de jaarlijkse terugkeer van Indonesiërs naar hun geboortedorp om daar Idul Fitri te vieren. Jaarlijks keren honderdduizenden mensen uit Jakarta, het epicentrum van de coronacrisis in Indonesië, in de aanloop naar Idul Fitri terug naar hun geboortedorp.

Volgens gezondheidsexperts kan deze traditie leiden tot de verdere verspreiding van COVID-19 op het eiland Java, dat meer dan 150 miljoen mensen telt.