Een dorpje in de Indonesische provincie Midden-Java heeft een groep vrijwilligers ingezet die, verkleed als pocong – geesten gewikkeld in witte lijkwaden - dorpelingen bang moeten maken zodat ze niet de straat opgaan. Hoewel de dorpsbewoners zijn opgeroepen om thuis te blijven wegens het coronavirus, lappen velen de regels aan hun laars. 

Bestuurders van het Midden-Javaanse dorpje Kepuh zijn de lakse houding van de dorpelingen zat en hebben samen met de lokale politie een initiatief ontwikkeld om mensen thuis te houden. Ze laten vrijwilligers verkleed als pocong door de straten patrouilleren. Het dorpsbestuur hoopt dat de pocong een afschrikkend effect hebben op mensen die na het zien van deze enge spookachtige figuren ervoor kiezen thuis te blijven.

Als wij de beelden van persbureau Reuters mogen geloven, hebben de pocong inderdaad het gewenste effect op de dorpelingen. De beelden laten zien hoe de vrijwillige spoken voorbijgangers de stuipen op het lijf jagen.

Andere strategie


De pocong-patrouilles die in begin april zijn gestart, hadden in eerste instantie een averechts effect. Beelden van de pocong gingen viraal en trokken juist mensen aan die de ‘vrijwillige geesten’ in levende lijve wilden aanschouwen.

De vrijwilligers gingen snel over op een andere strategie en voerden verrassingspatrouilles uit, wat effectief bleek te zijn. Mensen blijven thuis, komen niet meer samen en zijn zich bewust van de dodelijke gevolgen van het coronavirus. Aldus een woordvoerder van het dorpsbestuur tegenover Indonesische media.