Ofschoon er in Indonesië sinds april 2015 geen alcoholische dranken meer worden verkocht in de minimarkten, wil dat niet zeggen dat alcohol moeilijk te verkrijgen is in het land. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je niet meer van een heerlijke Bir Bintang kunt genieten. 

Sinds 17 april 2015 mogen minimarkten en bierventers in Indonesië geen alcoholische dranken meer verkopen. De overheid heeft deze maatregel genomen om het Indonesische volk, en dan met name de jeugd, te beschermen tegen de gevaren van alcohol.

Overvloed aan minimarkten


Indonesië heeft een overvloed aan minimarkten. In bijna elke wijk staat wel een minimarkt, soms wel drie naast elkaar. Deze kleine buurtsupers liggen vaak dichtbij woonwijken. Met de invoering van de nieuwe maatregel wil de overheid voorkomen dat de jeugd al op jonge leeftijd in aanraking komt met alcohol.


Dat alcoholische dranken uit de schappen van de minimarkten zijn verdwenen, wil echter niet zeggen dat het in Indonesië moeilijk is om aan alcoholische dranken, inclusief bier, te komen. Het aantal verkooppunten van bier is inderdaad flink teruggedrongen, maar het gaat te ver om te zeggen dat bier nu bijna nergens meer te verkrijgen is.

Horeca en speciaalzaken


Hotels, restaurants, cafés en speciaalzaken mogen nog steeds sterke drank verkopen. En ook in toeristische gebieden die veel worden bezocht door buitenlandse toeristen, is het geen probleem om aan een biertje te komen.


Bierverkopers én toeristen op het populaire eiland Bali kunnen dus opgelucht ademhalen. Let wel op: gebieden waar nog steeds alcoholhoudende dranken mogen worden verkocht, moeten volgens de lokale regelgeving wel zijn vastgesteld als toeristisch gebied. Kuta in het zuiden van Bali valt hier ook onder.

Wat betreft de verkoop van alcoholhoudende dranken in restaurants, cafés en eethuisjes, daar moeten sterke dranken ter plekke worden geconsumeerd. Je mag alcoholische dranken dus niet mee naar buiten nemen.

Supermarkten


Ook bij de grotere supermarkten kun je nog steeds terecht voor bier. Wel is er sinds de invoering van de nieuwe maatregel het een en ander veranderd bij de aankoop van bier in de grote supermarkten.


Bij supermarkten zoals Giant en Hypermart wordt bier alleen verkocht bij de informatiebalie. Bier staat hier dus niet meer in de schappen. Winkelmedewerkers controleren of de klant 21 jaar of ouder is. Om de leeftijd vast te stellen, vragen zij naar het identiteitsbewijs, zoals dat ook in supermarkten in Nederland gebeurt.

Razzia's


Het komt geregeld voor dat de politie razzia's houdt bij warung makan (eenvoudige eetgelegenheden) waarbij het vermoeden bestaat dat er stranke drank wordt verkocht. En dat vermoeden is in de meeste gevallen juist.

De meeste razzia's vinden plaats in de zogeheten lapo of Batak-eetgelegenheden. Daar treft de politie bij razzia's vaak bier aan.

Bir Bintang


De invoering van de maatregel om de verkoop van alcoholhoudende dranken in minimarkten te verbieden, leidde in eerste instantie tot paniek onder toeristen. Via social media gaven zij aan Indonesië voortaan te zullen mijden om elders hun vakantie te vieren.

Echt? Indonesië heeft toch veel meer te bieden dan Bir Bintang alleen? Denk bijvoorbeeld aan het adembenemende landschap, de indrukwekkende cultuur, de gevarieerde Indonesische keuken en niet te vergeten de vriendelijke bevolking. Alhoewel, het team van Indonesiënu kan zich voorstellen dat een biertje op zijn tijd natuurlijk ook lekker is. Even op het strand genieten van de zonsondergang met een Bintang bier in je hand.

Oorsprong van Bintang bier


Nu we het toch over Bintang bier hebben... Bir Bintang is een van de populairste bieren in Indonesië. Bintang bier kent zijn oorsprong in een bierbrouwerij in Surabaya, Oost-Java. De brouwerij die in 1931 haar deuren opende, stond bekend als NV Nederlandsch Indische Bierbrouwerijen. Het eerste merk bier dat er werd gebrouwen was Java Bier.

In 1936 werd Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij de belangrijkste aandeelhouder van de bierbrouwerij in Surabaya. NV Nederlandsch Indische Bierbrouwerijen werd omgedoopt tot Heineken's Nederlandsch-Indische Bierbrouwerijen Maatschappij, en daarmee deed Heineken bier voor het eerst zijn intrede in de archipel.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog stopte de bierbrouwerij de productie van Heineken bier, om na de soevereiniteitsoverdracht de bierproductie weer te hervatten, met groot succes. Vanaf eind 1957 nam Indonesië honderden Nederlandse bedrijven over. Dit had ook gevolgen voor bierbrouwerij Heineken. Het merk Heineken mocht niet meer gebruikt worden, wat de geboorte betekende van Bir Bintang.

Bintang bier is een van de populairste en meest verkochte bieren in Indonesië. Het bier is in handen van PT Multi Bintang. Het in Nederland gevestigde bierbedrijf Heineken heeft een belang van meer dan 81 procent in het Indonesische bedrijf.

Arak


Een andere populaire alcholische drank in Indonesië is lokaal gestookte arak of rijstwijn. Arak wordt vaak gemixt met cola of jus d’orange en is veelal verkrijgbaar in cafés in Kuta, Bali.

Illegaal gestookte arak wordt soms aangelengd met het giftige methanol. In Indonesië komt het helaas voor dat er jaarlijks vele doden vallen door het drinken van deze illegaal gestookte drank. Onder die doden zijn ook buitenlandse toeristen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers dan ook aan geen lokaal gestookte arak te drinken in Indonesië.