markt vis jakarta bogor kota wisata

Sinds 10 april 2020 gelden er in Jakarta, en enige tijd later ook in de satellietsteden rond de Indonesische hoofdstad, grootschalige sociale beperkingen PSBB (plaatselijke lockdown) om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Inwoners van Jabodetabek (Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang, Bekasi) kunnen voor hun dagelijkse behoeften echter gewoon nog de deur uit, want supermarkten en traditionele markten mogen open blijven. Het team van Indonesiënu nam een kijkje op de pasar in Kota Wisata, regio Bogor. 

De pasar in Kota Wisata is een overdekte markt die dagelijks geopend is, ook ten tijde van de corona-uitbraak. De piekuren op deze pasar liggen tussen 07.00 uur en 09.00 uur ’s ochtends. Tijdens de piekuren is de anderhalve meter afstand niet uitvoerbaar.

Buiten de piekuren


Na 09.00 uur is het wat rustiger en kunnen bezoekers afstand van elkaar houden, al houdt niet iedereen zich daar aan. 

Onderstaande foto is gemaakt na 09.00 uur ’s ochtends, net na de piekuren. 

markt bezoekers bogor jakarta

Een van de sociale beperkingen waar inwoners van Jabodetabek zich aan moeten houden, is het dragen van een mondkapje buitenshuis. 

Mondkapje verplicht


Bezoekers van de markt en ook de marktverkopers moeten dus verplicht een mondkapje op. Wat wij zelf hebben gezien, is dat niet alle marktverkopers zich aan die regel houden. 

Ook komt het vaak voor dat sommige marktbezoekers, tijdens hun interactie met de markverkoper, hun mondkapje afdoen. 

markt bogor jakarta kota wisata vis

Voordat je de markt mag betreden, controleert de satpam (acroniem van satuan pengamanan, beveiliger) je lichaamstemperatuur. Is die hoger dan 37,5 graden Celsius, dan wordt jou de toegang geweigerd.

Lichaamstemperatuur en wastafels


Ook controleert de satpam of bezoekers een mondkapje dragen. Heb je geen mondkapje op, dan mag je de pasar niet betreden. 

Wat ons is opgevallen is dat marktverkopers nu ook stoffen mondkapjes in hun assortiment hebben opgenomen. Zo zagen wij op de tafel waar vóór de coronacrisis alleen Indonesische snacks zoals lemper, panada, lapis Surabaya en lalampa lagen uitgestald, nu ook een stapel stoffen mondkapjes liggen die worden verkocht voor ongeveer 10 tot 12 duizend rupiah per stuk. 

Bij alle in- en uitgangen staan mobiele wastafels waar je je handen kunt wassen. Alle installaties hebben stromend water en zeep. 

markt handen wassen jakarta bogor kota wisata covid


Nadat de gouverneur van Jakarta, Anies Baswedan, had aangekondigd dat er vanaf 10 april 2020 grootschalige sociale beperkingen zouden worden opgelegd, heerstte er onder de inwoners van de Indonesische hoofdstad bezorgdheid over een mogelijk voedseltekort. 

Voedselbevoorrading


Mensen waren bang dat de grootschalige sociale beperkingen zouden kunnen leiden tot problemen in de voedselbevoorrading. 

Op de markt in Kota Wisata is daar vooralsnog niets van te merken.

markt fruit bogor jakarta kota wisata