Jakarta versoepelt de coronamaatregelen en gaat een zogeheten transitiefase in. Deze transitiefase, een fase naar het 'nieuwe normaal' duurt tot eind juni 2020. 

Tijdens de transitiefase zullen er langzaamaan weer activiteiten worden uitgevoerd. Volgens de gouverneur van Jakarta, Anies Baswedan, gaat het om activiteiten die de gemeenschap ten goede komen.

Halve capaciteit


Zo zullen gebedshuizen, fabrieken en kantoren hun activiteiten hervatten. Winkels, restaurants en overdekte winkelcentrum (malls) openen tijdens de transitiefase geleidelijk weer hun deuren. De malls zijn vanaf 15 juni 2020 weer toegankelijk voor het winkelend publiek. Ook toeristische attracties, musea en andere openbare voorzieningen zullen geleidelijk weer open gaan.

Let wel: alles draait op halve capaciteit, en alleen gezonde mensen mogen zich buitenshuis begeven waarbij men een veilige afstand (1 meter) tot elkaar houdt en verplicht een mondkapje draagt. Zij die geen mondkapje dragen, worden beboet en moeten 250.000 rupiah betalen. Ouderen en kinderen worden aangemoedigd zoveel mogelijk thuis te blijven.

Vervoer


Een andere belangrijke wijziging in de transitiefase betreft het aantal inzittenden in personenauto's. Waar sinds de invoering van de grootschalige sociale beperkingen personenauto's slechts voor de helft gevuld mochten zijn, mogen personen die op hetzelfde adres wonen weer bij elkaar in de auto zitten.

Ook (online) motortaxidiensten mogen tijdens de transitiefase weer personen vervoeren. Dat was voorheen verboden. Voor de reguliere en online taxidiensten geldt de beperking op het aantal reizigers overigens nog wel. Een taxi mag slechts voor de helft gevuld zijn.

Ook de beperking op het aantal reizigers in het openbaar vervoer blijft bestaan. Treinen en bussen mogen voor de helft gevuld zijn. Hetzelfde geldt voor trein- en busstations.

Scholen blijven voorlopig nog dicht. Als mogelijke openingsdatum wordt 13 juli 2020 genoemd, het begin van het nieuwe schooljaar.

Rode zones


Verlenging van de coronamaatregelen is volgens gouverneur Anies Baswedan noodzakelijk omdat de Indonesische hoofdstad nog enkele rode zones telt waar het coronavirus nog niet onder controle is. Deze rode zones worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Baswedan wijst er ook op dat de versoepeling van de coronamaatregelen direct wordt ingetrokken zodra er sprake is van een snelle toename van het aantal besmettingsgevallen.