Per 31 juli 2020 zet Bali de deuren weer open voor binnenlandse toeristen. Een aantal zaken waar rekening mee moet worden gehouden bij een bezoek aan het Indonesische eiland in dit coronatijdperk. 

1. COVID-19-vrij


Binnenlandse toeristen moeten kunnen aantonen dat zij COVID-19-vrij zijn. Dit kunnen zij doen door middel van een zogeheten COVID-19-vrij-verklaring met een negatief COVID-19 testresultaat, verkregen na afname van een PCR-test (swab-test) of Rapid-test (sneltest). Deze gezondheidsverklaring heeft een geldigheid van 14 dagen na uitgifte.

Reizigers die geen gezondheidsverklaring kunnen overleggen, dienen op Bali een PCR-test of Rapid-test te laten uitvoeren.

2. Coronatest op Bali


Binnenlandse toeristen die zich op Bali hebben laten testen op het coronavirus middels een Rapid-test en daarna positief zijn getest op het virus, dienen een PCR-test te ondergaan. In afwachting van het testresultaat dienen toeristen in quarantaine te gaan in een door de lokale overheid aangewezen onderkomen.

De kosten van een Rapid-test, een PCR-test, het onderkomen en de kosten van gezondheidsvoorzieningen dienen binnenlandse toeristen zelf te financieren.

3. Gezondheidsprotocollen


Binnenlandse toeristen moeten zich houden aan de gezondheidsprotocollen en dienen deze ook te implementeren. Toeristen én de lokale bevolking van Bali dienen een mondkapje te dragen, regelmatig hun handen te wassen met stromend water en zeep of een desinfecterende handgel te gebruiken, afstand tot elkaar te bewaren, en er een schoon en gezond leefgedrag op na te houden om verdere verspreiding van COVID-19 te voorkomen.

4. Lovebali App


Voordat reizigers Bali verlaten, dienen zij eerst enkele gegevens in te vullen in de zogeheten Lovebali app die te downloaden is via de volgende link: https://lovebali.baliprov.go.id Via deze app kunnen toeristen ook klachten indienen of kenbaar maken of zij problemen hebben ondervonden tijdens hun verblijf op Bali.

Ook wordt reizigers geadviseerd hun locatiefunctie op hun smartphone te activeren omwille van hun eigen veiligheid.

Buitenlandse toeristen


Uitgaansgelegenheden zoals nachtclubs en karaokebars zijn voorlopig nog steeds gesloten. Maar, aldus de lokale overheid, Bali heeft meer te bieden dan het uitgaansleven alleen, zoals natuur en cultuur. 

Het plan is om vanaf 11 september 2020 Bali ook toegankelijk te maken voor internationale toeristen. Of dat plan ten uitvoer kan worden gebracht, is nog maar de vraag. Op dit moment geldt er namelijk een inreisverbod voor internationale reizigers voor toeristische reizen.

Foto: Villa Sinar Cinta, Amed