De coronamaatregelen in Jakarta zijn nogmaals verlengd met twee weken en duren tot 13 augustus 2020. De reden hiervoor is dat de autoriteiten van de Indonesische hoofdstad er niet in zijn geslaagd de groei van het aantal COVID-19 besmettingen af te remmen. Jakarta zit sinds 5 juni 2020 in een zogeheten transitieperiode, een fase naar het ‘nieuwe normaal’.  

Het percentage positieve testen bereikte de afgelopen week 6,5 procent. De drempel die Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft vastgesteld is 5 procent of lager. 

Een op een


Verder staat het reproductiegetal of de besmettingsgraad op 1. Dit houdt in dat één persoon met het coronavirus gemiddeld een andere persoon besmet. Een reproductiegetal onder de 1 houdt in dat een virusuitbraak onder controle kan worden gehouden. 

Kantoorgebouwen


In de afgelopen twee weken is er sprake van een alarmerend aantal nieuwe nieuwe COVID-19 clusters in kantoorgebouwen. In de transitieperiode mogen bedrijven hun activiteiten weer hervatten. Veel bedrijven laten hun werknemers weer op kantoor werken. 

De gouverneur van Jakarta, Anies Baswedan, roept bedrijven nogmaals op zich te houden aan de gezondheidsprotocollen. Boetes worden opgelegd aan bedrijven die de coronamaatregelen herhaaldelijk aan hun laars lappen, aldus Baswedan. 

Bedrijven die hun activiteiten weer hervatten, mogen slechts de helft van het aantal werknemers toelaten in het kantoorgebouw, alleen gezonde mensen mogen op kantoor komen, en alle werknemers moeten een mondkapje dragen. 

Aanvankelijk tot 2 juli


De eerste transitieperiode na de grootschalige sociale beperkingen (PSBB) ging op 5 juni 2020 van start en zou aanvankelijk tot 2 juli duren. Omdat het aantal COVID-19 gevallen alsmaar bleef stijgen, werd de transitieperiode verlengd tot 16 juli, en daarna nogmaals tot 30 juli.