Anies Baswedan, de gouverneur van Jakarta, heeft een verlenging van de coronamaatregelen aangekondigd. De Indonesische hoofdstad zit sinds 4 juni 2020 in een zogeheten transitieperiode. Deze periode, die aanvankelijk tot eind juni zou duren en een fase is naar het 'nieuwe normaal', wordt met 14 dagen verlengd en duurt tot en met 15 juli. 

Volgens Baswedan is een verlenging van de transitieperiode noodzakelijk om een piek van besmettingen te voorkomen. Tijdens de komende dagen zullen traditionele markten en de forenzentreinen extra in de gaten worden gehouden. Deze drukke plekken worden beschouwd als broeinesten voor het coronavirus.

Versoepelingen


In de transitieperiode die begin juni dit jaar is afgekondigd, zijn de coronamaatregelen enigszins versoepeld. Onder restricties mogen gebedshuizen, winkels, restaurants en winkelcentra hun activiteiten weer hervatten en kunnen werknemers beperkt weer op kantoor gaan werken.

Halve capaciteit


Alles draait op halve capaciteit, en alleen gezonde mensen mogen zich buitenshuis begeven waarbij men een veilige afstand (1 meter) tot elkaar houdt en verplicht een mondkapje draagt.

Hoewel in Indonesië het nieuwe schooljaar op 13 juli begint, en scholen die in de groene zones liggen vanaf die datum gefaseerd open mogen, heeft Jakarta nog geen plannen de scholen te heropenen. Afstandsonderwijs blijft voorlopig van kracht.