Drie districten op het Indonesische eiland Bali werden afgelopen weekend getroffen door een urenlange stroomstoring. De stroomstoring werd veroorzaakt door een losgeraakte vlieger. De eigenaar van de vlieger is inmiddels opgepakt door de politie. 

Het incident vond plaats op zondag (19/07/2020). Een 50-jarige man liet die dag op een braakliggend terrein in de buurt van de haven Benoa een bebean op, een grote traditionele, Balinese vlieger in de vorm van een vis. De vlieger zat vast aan een touw van ongeveer 150 meter lang.

Aan een boom


Voordat hij naar huis terugkeerde, bond de man het vliegertouw vast aan een boom. Het touw brak echter af waardoor de vlieger losraakte. De vlieger zweefde weg en kwam terecht op een elektriciteitsstation van energiestaatsbedrijf PLN in Pesanggaran, Denpasar.

Volgens de politie kwam de vlieger terecht op een spanningsrail waarop er kortsluiting ontstond van drie transformatoren. De stroomstoring begon rond de namiddag en trof Kuta, Zuid-Denpasar en Oost-Denpasar. Meer dan 70 duizend huishoudens ondervonden hinder van de stroomstoring.

Celstraf


De eigenaar van de vlieger was volgens de politie heel goed op de hoogte van het feit dat zijn vlieger was losgeraakt. Hij deed echter geen moeite om de vlieger te zoeken. De man wordt aangeklaagd wegens nalatigheid en het in gevaar brengen van anderen. Hierop staat een celstraf van maximaal vijf jaar.

Vliegeren is erg populair op Bali. De vliegers die worden opgelaten, zijn ware kunstwerken van soms wel meer dan 10 meter lang. Ze worden gemaakt door de lokale bewoners van het eiland.

Foto: Villa Sinar Cinta, Amed