Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Indonesische onafhankelijkheid op 17 augustus 2020 heeft de centrale bank van Indonesië (Bank Indonesia, BI) een speciaal bankbiljet van 75.000 rupiah uitgebracht. Het biljet is gedrukt in beperkte oplage van 75 miljoen exemplaren. 

Op de voorzijde van het bankbiljet zien we:


  • de afbeeldingen van Soekarno en Mohammad Hatta, respectievelijk de eerste president en de eerste vicepresident van de Republiek Indonesië;
  • een afbeelding van het hijsen van de Indonesische rood-witte vlag;
  • verscheidene infrastructuurprojecten die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd zoals de Trans-Java tolweg, de Youtefa brug in Papua en de eerste metrolijn van Indonesië (MRT) in Jakarta. 

Op de achterzijde van het bankbiljet zien we:


  • Indonesische kinderen in traditionele klederdracht;
  • Een gouden kaart van Indonesië op een wereldbol wat de centrale rol van Indonesië in de wereld symboliseert; 
  • De Indonesische communicatiesatelliet 'Satelit Merah Putih'. 

Online


De nieuwe 75.000 rupiah bankbiljetten zijn te verkrijgen bij een van de vestigingen van Bank Indonesia. Omdat de biljetten in beperkte oplage zijn gedrukt, dient men zich wel eerst online te registreren via de website van Bank Indonesia en daar een bankvestiging naar keuze aan te vinken.

Muntgeld


Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Indonesische republiek dat de centrale bank van Indonesië een speciaal bankbiljet uitbrengt ter gelegenheid van de verjaardag van de Indonesische onafhankelijkheid.

Voorgaande keren gaf Bank Indonesia alleen speciale munten uit ter gelegenheid van de viering van de Indonesische onafhankelijkheidsdag, zoals ter gelegenheid van de 25ste en de 50ste verjaardag van de Republiek Indonesië.