De Indonesische autoriteiten hebben op Bali 25 schildpadden vrijgelaten in zee. De dieren werden afgelopen maand gered uit handen van illegale handelaars.

Bij de inval zijn in totaal 36 groene zeeschildpadden gered. 25 ervan zijn op woensdag 5 augustus 2020 vrijgelaten in zee. Volgende week zijn de resterende elf aan de beurt.

Gezond en sterk


De schildpadden worden niet zomaar losgelaten. Voordat dat gebeurt, vindt er eerst een controle plaats om er zeker van te zijn dat de dieren gezond en sterk genoeg zijn om zich aan het leven in het wild te kunnen aanpassen. 

Indonesië is een belangrijk knooppunt voor de internationale handel in zeeschildpadden naar landen zoals Maleisië, Vietnam en China.

Celstraf van max. vijf jaar


In Indonesië staat op betrokkenheid bij illegale handel van beschermde diersoorten een celstraf van maximaal vijf jaar. Versterking van de rechtshandhaving in het land heeft bijgedragen aan de afname van de illegale handel in zeeschildpadden.

Desondanks is de populatie van de groene zeeschildpad, een beschermde diersoort in Indonesië, de afgelopen jaren flink afgenomen door de jacht, het verdwijnen van nestgebieden op het strand, het ongecontroleerd rapen van hun eieren, en het verstrikt raken in netten van vissers. De groene zeeschildpad is ook steeds vaker het slachtoffer van de plasticsoep in de oceanen.