Vanaf maandag 3 augustus 2020 geldt de even-oneven-nummerplaatregeling weer in Jakarta. Dit om onnodige autoritten in tijden van de COVID-19 pandemie te beperken en verkeersophoping op de Jakartaanse wegen te voorkomen. 

De regeling wordt opnieuw ingevoerd omdat er in de afgelopen twee weken sprake is van een alarmerend aantal nieuwe nieuwe COVID-19 clusters in kantoorgebouwen in de Indonesische hoofdstad. Door de even-oneven-nummerplaatregeling weer in het leven te roepen hoopt het stadsbestuur personenbewegingen te beperken om zo de verspreiding van het coronavirus in te dammen. 

Enorme verkeerstoename


Sinds de overgang van de grootschalige sociale beperkingen (PSBB) naar de transitieperiode, de fase naar het ‘nieuwe normaal’, heeft Jakarta te maken met een enorme verkeerstoename. In de transitieperiode mogen bedrijven hun activiteiten weer uitvoeren en werknemers mogen weer op kantoor komen. Uit een recente verkeersanalyse blijkt dat er in sommige delen van de hoofdstad sprake is van een grotere verkeersvolume dan in de periode vóór de pandemie. 

De even-oneven-regeling treedt op maandag 3 augustus 2020 in werking en geldt van maandag tot en met vrijdag van 06.00 - 10.00 uur en van 16.00 - 21.00 uur op 25 verkeersaders in de Indonesische hoofdstad zoals Jl. Medan Merdeka Barat, Jl. MH Thamrin, Jl. Jend. Sudirman, Jl. Gatot Subroto, Jl. MT Haryono, Jl. JR Rasuna Said, en Jl. Gajah Mada.

Niet tegelijk de weg op


De even-oneven-nummerplaatregeling is in 2016 in het leven geroepen, maar werd in de begindagen van de uitbraak van het coronavirus opgeheven. Volgens de regeling mogen auto’s met een even en oneven nummerplaat niet tegelijk de weg op. De achterliggende gedachte van deze regeling is het beperken van de verkeersdrukte waar Jakarta zo bekend om staat.

Auto's waarvan de kentekens eindigen op een even nummer mogen alleen op de even dagen de weg op. En op de oneven dagen zijn de 25 door de overheid vastgestelde wegen vrij toegankelijk voor auto's met een oneven nummerplaat. 

Boete


Uitgezonderd van de even-oneven-regeling zijn onder meer de president, vice-president, ministers, hulpdiensten en het openbaar vervoer (gele kentekenplaat). Overtreders krijgen de eerste drie dagen eerst een waarschuwing, daarna worden er geldboetes uitgedeeld.