De transitieperiode in de hoofdstad van Indonesië is opnieuw met twee weken verlengd en duurt tot 27 augustus 2020. Er zijn vooralsnog geen tekenen te zien van een vertraging van de verspreiding van het coronavirus. Anies Baswedan, de gouverneur van Jakarta heeft verscherpt toezicht aangekondigd op naleving van de coronamaatregelen. 

Er komt verscherpte controle op activiteiten die grote menigten kunnen trekken, met name in het weekend en tijdens de viering van de 75ste verjaardag van de Indonesische onafhankelijkheid op 17 augustus 2020.

Car Free Day


Zo schrapt Jakarta voorlopig de autovrije dag die elke zondagochtend op verscheidene plekken in Jakarta wordt gehouden. Ook zullen verscheidene wedstrijden ter gelegenheid van de viering van de Indonesische onafhankelijkheid niet doorgaan. 

Daarnaast wordt er strenger gecontroleerd op het dragen van een mondkapje buitenshuis. Het bestuur van Jakarta meldt dat er tussen 1 juli en 10 augustus dit meer dan 64 duizend overtredingen zijn geregistreerd.

Stijging percentage positieve testen


Het percentage positieve testen bereikte de afgelopen week 8,7 procent. Een week eerder was dat percentage nog 7,4 procent. De drempel die door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is vastgesteld, is 5 procent of lager.

De Indonesische hoofdstad zit sinds 5 juni 2020 in een zogeheten transitieperiode, een fase naar het ‘nieuwe normaal’, waarbij de coronamaatregelen enigszins zijn versoepeld. Onder restricties mogen winkels, restaurants en winkelcentra hun activiteiten weer hervatten en kunnen werknemers beperkt weer op kantoor gaan werken. Dit om de economie te stimuleren.

Vierde verlenging


De eerste transitieperiode na de grootschalige sociale beperkingen (PSBB) ging op 5 juni 2020 van start en zou aanvankelijk tot 2 juli duren. Omdat het aantal COVID-19 gevallen alsmaar bleef stijgen, werd de transitieperiode verlengd tot 16 juli, vervolgens weer tot 30 juli, daarna tot 14 augustus, en de vierde verlenging van de transitieperiode duurt tot 27 augustus 2020.