De gouverneur van Jakarta, Anies Baswedan, heeft woensdag (09/09/2020) bekendgemaakt dat de Indonesische hoofdstad de grootschalige sociale beperkingen (PSBB) weer gaat invoeren. Officiële regeringscijfers laten een forse stijging zien in het aantal bevestigde coronabesmettingen in Jakarta. Strengere maatregelen zijn nodig om het coronavirus onder controle te krijgen.

De stijging in het aantal bevestigde coronabesmettingen, het hoge sterftecijfer en de hoge bezetting in ziekenhuizen in de Indonesische hoofdstad hebben het stadsbestuur van Jakarta ertoe doen besluiten de grootschalige sociale beperkingen opnieuw in te voeren. Wordt er niet aan de noodrem getrokken, dan zullen de ziekenhuizen op 17 september 2020 vol zijn, aldus gouverneur Baswedan.

Maandag 14 september 


De strengere coronamaatregelen gaan in per maandag 14 september 2020 en duren zolang dat nodig is. Nog niet alle details van de grootschalige sociale beperkingen zijn bekend.

Wat wel duidelijk is, is dat het afstandsonderwijs van kracht blijft en dat men weer vanuit huis moet werken, met uitzondering van diegenen die werkzaam zijn in de volgende sectoren: gezondheid, voedsel, energie, communicatie, financiële sector, logistiek, hotelwezen, bouw, strategische industrie, en publieke dienstverlening.

Andere bij Indonesiënu bekende beperkingen zijn:


  • Thuis het geloof belijden.
  • Recreatieplekken zoals Ancol, Ragunan (dierentuin), het Nationaal Monument (Monas) en de stadsparken worden gesloten.
  • Eetgelegenheden alleen geopend voor afhaal- en bezorgservice.
  • Alle sociaal-culturele activiteiten dienen uitgesteld te worden.
  • Samenscholing in de openbare ruimte is verboden. 
  • Openbaar vervoer zal beperkt beschikbaar zijn en de dienstregeling wordt aangepast.

Inwoners van Jakarta wordt verzocht zoveel mogelijk thuis te blijven, een mondkapje te dragen, afstand tot elkaar te houden, en regelmatig hun handen te wassen.

Regeringscijfers


Volgens offiële regeringscijfers staat het dodental in de Indonesische hoofdstad sinds woensdag 9 september op 1334. Tot die datum zijn zeker 49.397 mensen geïnfecteerd geraakt met het coronavirus, terwijl 37.224 mensen gezond zijn verklaard.

In april dit jaar legde Jakarta voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus grootschalige sociale beperkingen op die tot begin juni duurden. Daarna ging de Indonesische hoofdstad een zogeheten transitieperiode in, een fase naar het ‘nieuwe normaal’, waarbij de coronamaatregelen enigszins werden versoepeld.