Bijna 300 Rohingya-vluchtelingen zijn maandag (7/9/2020) aangekomen in de Indonesische provincie Aceh. De autoriteiten vermoeden dat zij zo’n zes maanden in een bootje op zee hebben rondgedobberd. Dat schrijft persbureau Reuters.

Volgens de politie van Aceh hadden lokale vissers de houten boot met de Rohingya’s opgemerkt op enkele kilometers van de kust van Lhokseumawe. Net na middernacht bereikte de boot met 297 Rohingya aan boord het strand van Ujung Blang.

14 kinderen


De groep, die bestaat uit 181 vrouwen, 102 mannen en 14 kinderen, is door de lokale politie en vrijwilligers van het Rode Kruis opgevangen op een tijdelijke locatie. Een 13-jarige zieke jongen is volgens de politie met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Het Rode Kruis hoopt dat de Rohingya spoedig kunnen worden overgebracht naar het evacuatiecentrum, maar dat hun gezondheid op dit moment de hoogste prioriteit heeft, vooral met het oog op COVID-19.

Mensensmokkelaars


Vermoed wordt dat de Rohingya eind maart of begin april zijn vertrokken vanuit het zuiden van Bangladesh. Ze zouden Maleisië als bestemming hebben. De Maleisische autoriteiten lieten hen echter niet toe wegens de strenge beperkingen in verband met de coronapandemie.

Mensensmokkelaars zouden de Rohingya vervolgens over aparte boten hebben verdeeld. Sommige boten met Rohingya-vluchtelingen bereikten in juni alsnog Maleisië en ook Indonesië.

Een andere boot met daarop de 297 Rohingya bleef nog maandenlang op zee ronddobberen totdat de vluchtelingen afgelopen maandag uiteindelijk in de Indonesische provincie Aceh aan land kwamen.

De Rohingya's vormen een in Myanmar vervolgde etnische minderheid. Als gevolg van de onderdrukking in Myanmar, zijn in de afgelopen jaren honderdduizenden Rohingya's naar buurland Bangladesh gevlucht. Van daaruit wagen sommigen de gevaarlijke boottocht richting Zuidoost-Azië.