De tweede grootschalige sociale beperkingen (Pembatasan Sosial Berskala Besar/PSBB II) in Jakarta blijken minder streng te zijn dan de eerste die in april dit jaar voor het eerst werden ingevoerd sinds de uitbraak van het coronavirus. [Dit artikel is geüpdatet]

De tweede grootschalige sociale beperkingen treden maandag (14/9/2020) in werking en duren vooralsnog twee weken. Daarna wordt gekeken of verlenging van de coronamaatregelen noodzakelijk is. [UPDATE: De tweede grootschalige beperkingen worden verlengd en duren tot vooralsnog 11 oktober 2020]

Minder streng  


De tweede grootschalige sociale beperkingen zijn minder streng dan dan eerste PSBB. Zo mogen winkels in winkelcentra gewoon openblijven, hetzij met 50 procent van de totale maximumcapaciteit. Tijdens de eerste PSBB mochten alleen supermarkten gehuisvest in winkelcentra hun deuren openen voor publiek.

Tijdens de eerste PSBB moesten bedrijven, die niet behoren tot de essentiële sectoren (gezondheid, voedsel, energie, communicatie, financiële sector, logistiek, hotelwezen, bouw, strategische industrie, en publieke dienstverlening), hun medewerkers thuis laten werken. Nu mogen deze bedrijven gewoon openblijven, hetzij op 25 procent van de normale capaciteit.

Directe omwonenden


Buurtgebedshuizen buiten de rode zones mogen openblijven. Er wordt echter wel een maximumcapaciteit van 50 procent gehanteerd, en alleen directe omwonenden mogen worden toegelaten. Tijdens de eerste PSBB moesten alle gebedshuizen hun deuren sluiten.

Online motortaxi’s mogen personen vervoeren. Dat was tijdens de eerste PSBB niet toegestaan.

Andere belangrijke punten op een rij:  • Eetgelegenheden alleen geopend voor afhaal- en bezorgservice.
  • Recreatieplekken zoals musea en toeristische trekpleisters zoals het Nationaal Monument (Monas) en dierentuin Ragunan zijn gesloten. Hetzelfde geldt voor de stadsparken. 
  • Het afstandsonderwijs blijft van kracht.
  • Samenscholing van meer dan vijf mensen in openbare ruimten is verboden.
  • Personenauto’s mogen maximaal twee personen per rij vervoeren. Personen die op hetzelfde adres wonen zijn uitgezonderd van deze regel. 
  • Beperking op het aantal reizigers in het openbaar vervoer en in taxi’s (regulier en online). Aangepaste dienstregeling openbaar vervoer.
  • Personen die positief zijn getest op COVID-19 mogen niet meer in thuisisolatie gaan maar moeten worden opgenomen in een van de door de overheid vastgestelde gezondheidsfaciliteiten. 

Inwoners van Jakarta wordt verzocht zoveel mogelijk thuis te blijven, een mondkapje te dragen, afstand tot elkaar te houden, en regelmatig hun handen te wassen.

Stijging bevestigde coronabesmettingen


De invoering van de grootschalige sociale beperkingen werd vorige week door de gouverneur van Jakarta, Anies Baswedan bekendgemaakt. Officiële regeringscijfers laten een forse stijging zien in het aantal bevestigde coronabesmettingen in Jakarta. Strengere maatregelen zijn volgens de gouverneur nodig om het coronavirus onder controle te krijgen.

In april dit jaar legde Jakarta voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus grootschalige sociale beperkingen op die tot begin juni duurden. Daarna ging de Indonesische hoofdstad een zogeheten transitieperiode in, een fase naar het ‘nieuwe normaal’, waarbij de coronamaatregelen enigszins werden versoepeld.

Laatste update: 26 september 2020, 5:05 uur