Ondanks een recordpiek in het aantal bevestigde COVID-19-gevallen, meent de gouverneur van Jakarta, Anies Baswedan, dat de verspreiding van het coronavirus in de Indonesische hoofdstad onder controle is. De stijging van het aantal besmettingen heeft volgens Baswedan te maken met de toename van het aantal afgenomen coronatests.

Het stadsbestuur van Jakarta verlengt voor de vijfde opeenvolgende keer de transitiefase naar het ‘nieuwe normaal’. Met de verlenging van de enigszins versoepelde coronamaatregelen hoopt het stadsbestuur van Jakarta de verspreiding van het coronavirus af te remmen. De afgelopen dagen bereikte het aantal coronabesmettingen in de hoofdstad echter recordhoogten.

Massaal testen


De stijging van het aantal besmettingen heeft volgens gouverneur Baswedan te maken met de toename van het aantal afgenomen tests. Tijdens een persconferentie zei Baswedan dat er afgelopen week 40.000 tot 50.000 tests zijn afgenomen. Dit verklaart volgens de gouverneur de stijging van het aantal nieuwe besmettingsgevallen.

Hoewel er sprake is van een toename van het aantal nieuwe bevestigde COVID-19-gevallen, is er een daling te zien in in het aantal actieve gevallen, aldus Baswedan. Door het uitvoeren van massale tests, kunnen de autoriteiten dragers van COVID-19 eerder opsporen en hen behandelen voordat hun gezondheid verslechtert. En dat is weer te zien in het lage sterftecijfer in Jakarta.

Verlenging op verlenging


De eerste transitieperiode na de grootschalige sociale beperkingen (PSBB) ging op 5 juni 2020 van start en zou aanvankelijk tot 2 juli duren. Omdat het aantal COVID-19 gevallen alsmaar bleef stijgen, werd de transitieperiode verlengd tot 16 juli, vervolgens weer tot 30 juli, daarna tot 14 augustus. De vierde verlenging van de transitieperiode duurde tot 27 augustus 2020. En de meest recente verlenging duurt tot 10 september 2020.

De gouverneur roept inwoners van de hoofdstad op de gezondheidsprotocollen serieus te blijven nemen door activiteiten buitenshuis te beperken, 1-2 meter afstand van elkaar te houden, en de handen regelmatig te wassen met zeep.