Het sultanspaleis in Yogyakarta, formeel bekend als Kraton Ngayogakarta Hadiningrat, is, net als een aantal andere belangrijke toeristische attracties, sinds juli dit jaar weer opengesteld voor publiek. Het paleis doet er alles aan om verspreiding van het coronavirus te beperken, zoals het terugbrengen van het aantal hovelingen binnen de paleismuren.  

Honderden hovelingen, ook wel abdi dalem genoemd, komen dagelijks naar het paleis om de sultan te dienen. Sinds de uitbraak van het coronavirus, heeft het sultanspaleis in Yogyakarta het aantal hovelingen fors teruggebracht om verspreiding van het virus te voorkomen.

Risicogroep


Tegenover de Indonesische nieuwssite Tempo.co vertelt kroonsprinses Gusti Kanjeng Ratu Hayu, dat er op dit moment slechts 30 procent van het totale aantal hovelingen werkzaam is binnen de paleismuren. 

Veel abdi dalem zijn ouder dan 60 jaar en behoren daarmee tot de risicogroep. Mensen die tot de risicogroep behoren, hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden of te overlijden door het nieuwe coronavirus dan anderen.

Groepsrondleidingen


Andere maatregelen die zijn genomen, zijn het tijdelijk uitstellen van grote ceremonies. En wat betreft toeristische bezoeken aan het paleis, dienen bezoekers zich aan een aantal regels te houden en de gezondheidsprotocollen in acht te nemen.

Zo mogen groepen die worden rondgeleid niet groter zijn dan 10 personen per groep. Rondleidingen duren maximaal 45 minuten, met een interval van 10 minuten tussen groepen. Het aanraken van objecten is verboden.