Het contract van zo'n 700 werknemers van Garuda Indonesia wordt vroegtijdig beëindigd. De Indonesische vliegmaatschappij, die hard geraakt is door de coronacrisis, hoopt hiermee het hoofd boven water te houden. 

De werknemers van wie het contract per 1 november 2020 wordt beeïndigd, kregen sinds mei dit jaar al onbetaald verlof. Het gaat om werknemers die werken op contractbasis.

Financiële situatie


Garuda Indonesia CEO Irfan Setiaputra zegt in een verklaring dat de vliegmaatschappij reeds verschillende inspanningen heeft gedaan om het voortbestaan van de luchtvaartmaatschappij te verzekeren. Die inspanningen waren echter niet voldoende om de financiële situatie van het bedrijf op peil te houden.

De nationale luchtvaartmaatschappij is hard geraakt door de coronacrisis en wordt geconfronteerd met een sterke daling van het aantal vliegreizigers, onder meer als gevolg van de door de overheid opgelegde reisbeperkingen en de sluiting van grenzen waardoor reizigers genoodzaakt waren hun vlucht te annuleren. 

Verlies


Het bedrijf boekte in het eerste half jaar een verlies van ruim 712 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar boekte Garuda Indonesia nog een nettowinst van ruim 24 miljoen dollar.  

Garuda Indonesia is niet de enige luchtvaartmaatschappij in Indonesië die te lijden heeft onder de coronacrisis. Eerder besloot de private luchtvaartmaatschappij Lion Air Group ook al het contract van 2600 werknemers niet te verlengen.