De verscherpte coronamaatregelen in de hoofdstad van Indonesie lijken effect te hebben. De groei van het aantal nieuwe besmettingen is afgevlakt. Althans dat zeggen de autoriteiten in Jakarta. Reden voor de miljoenenstad om weer terug te keren naar de transitiefase, de fase naar het ‘nieuwe normaal’. 

De transitiefase – in het Indonesisch ook wel PSBB Transisi genoemd – treedt per maandag 12 oktober in werking en duurt vooralsnog tot 25 oktober 2020.

In de transitiefase mogen bedrijven die niet behoren tot de 11 essentiële sectoren en diensten (gezondheid, voedsel, energie, communicatie, financiële sector, logistiek, hotelwezen, bouw, strategische industrie, en publieke dienstverlening) openblijven met een bezetting van 50 procent. Tijdens de verscherpte coronamaatregelen werd nog een bezettingsgraad van 25 procent gehanteerd.

Restaurants


Eetgelegenheden die de afgelopen vier weken alleen geopend waren voor afhaal- en bezorgservice, mogen hun deuren weer openen voor publiek, met een maximumcapaciteit van 50 procent. De maximumcapaciteit van 50 procent geldt ook voor (overdekte) winkelcentra, traditionele markten en gebedshuizen.

Ook bioscopen, die sinds maart dit jaar gesloten zijn geweest, mogen hun deuren openen voor publiek. Er geldt wel een maximumcapaciteit van 25 procent.

Afstandsonderwijs blijft van kracht.

Cijfers


Volgens officiële regeringscijfers staat het dodental in Jakarta sinds 11 oktober 2020 op 1901. Tot die datum zijn zeker 87.006 mensen geïnfecteerd geraakt met het coronavirus, terwijl 71.549 mensen genezen zijn verklaard.

In april dit jaar legde Jakarta voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus grootschalige sociale beperkingen (PSBB, Pembatasan Sosial Berskala Besar) op die tot begin juni duurden. Daarna ging de Indonesische hoofdstad een zogeheten transitieperiode in, een fase naar het ‘nieuwe normaal’, waarbij de coronamaatregelen enigszins werden versoepeld.

In september was er echter sprake van een forse stijging van het aantal bevestigde coronabesmettingen in de miljoenenstad. Strengere maatregelen werden nodig geacht om het virus onder controle te krijgen. Op 14 september werden de grootschalige sociale beperkingen weer ingevoerd, ook wel PSBB II genoemd oftewel de tweede grootschalige sociale beperkingen. Deze waren echter minder streng dan de eerste.