Een 17-jarige jongen uit Sragen, Midden-Java, die op jonge leeftijd werd ontvoerd, is na 11 jaar herenigd met zijn ouders. En dat alles dankzij Google Maps.

De 17-jarige Ervan Wahyu Anjasworo uit Sragen werd in 2009 ontvoerd in Jakarta. Zijn vader, die daar toentertijd als buschauffeur werkte, nam de kleine Ervan mee naar de Indonesische hoofdstad om daar de vakantie door te brengen. 

Op een dag wilde Ervan een videospel terugbrengen dat hij geleend had, toen hij onderweg een straatartiest tegenkwam die de jongen vroeg met hem mee te gaan. Hij beloofde hem later op de dag weer naar zijn vader terug te brengen. Dat deed hij niet. In plaats daarvan dwong de straatartiest Ervan om samen met hem op te treden.

Adres vergeten


Tegenover Indonesische media vertelt Ervan dat hij zo'n 2,5 jaar op straat leefde. De straatartiest kwam zijn belofte uiteindelijk toch na en bracht de jongen met de trein naar Solo. Omdat Ervan het adres van zijn ouderlijk huis niet wist, keerde de straatartiest samen met Ervan weer terug naar Jakarta. 

In Bogor, West-Java, raakte Ervan gescheiden van zijn ontvoerder, waarop hij onderdak zocht bij een plaatselijke moskee. Hij werd opgevangen in een weeshuis en zat een paar jaar op een islamitische kostschool. 

Het verlangen naar zijn familie werd alsmaar groter.

Traditionele markt


Tijdens een arbeidstrainingsessie september dit jaar in een jeugdrehabilitatiecentrum in Bogor, besloot Ervan op Google Maps zijn ouderlijk huis op te zoeken. Eerst zocht hij Solo op. Vervolgens zag hij op de kaart de omliggende plaatsen Wonogiri, Boyolali en Sragen. Hij bekeek ze een voor een op Street View toen hij opeens de Gonggang traditionele markt in Sragen ontdekte, die hij zich nog kon herinneren uit zijn jeugd.

Het was de markt waar zijn grootmoeder hem vroeger vaak mee naar toe nam toen hij nog een klein jongetje was. 

Familiefoto's


Ervan gaf het adres van de markt aan een maatschappelijk werker van het jeugdrehabilitatiecentrum die via via achter het adres van zijn familie kwam. Niet lang daarna ontving Ervan een pakketje met familiefoto's waar hij als klein kind op te zien was. 

Ervan kan zich de gezichten van zijn ouders nog goed herinneren. 

Niet veel later haalde zijn vader Ervan op en bracht hem weer terug naar huis, naar Sragen.