[Update: Muzikant Jerinx krijgt 10 maanden celstraf nadat hij in hoger beroep is gegaan] Een Indonesische muzikant, drummer bij de op Bali gevestigde rockband Superman is Dead, is op donderdag (19/11/2020) veroordeeld tot 14 maanden gevangenisstraf. Hij gaat de cel in omdat hij op zijn Instagram-account kritiek had geuit op de corona-aanpak door de Indonesische doktersvereniging Ikatan Dokter Indonesia. 

I Gede Ari Astina, beter bekend onder zijn artiestennaam ‘Jerinx’ is schuldig bevonden aan het overtreden van de wet inzake elektronische informatie en transacties (ITE). Een panel van rechters achtte hem schuldig aan het verspreiden van haat.

Lichter dan geëist


Hij is daarvoor veroordeeld tot 14 maanden celstraf. Ook krijgt hij een geldboete van 10 miljoen rupiah, omgerekend is dat bijna 600 euro. De straf is lichter dan door de aanklagers geeïst. Die eisten drie jaar celstraf tegen de drummer.

De aanklacht tegen de muzikant komt voort uit een bericht die hij in juni dit jaar op zijn Instagram-account plaatste. Daarin uitte hij kritiek op de Indonesische doktersvereniging die hij een ‘knechtje’ noemde van Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Ook veroorzaakte hij ophef door complottheorieën over het coronavirus te verspreiden. Verder nam hij eerder dit jaar deel aan een protestactie tegen Covid-19-testen voor mensen die naar Bali reizen.

Draconische wet


Mensenrechtenactivisten noemen de veroordeling van de muzikant een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Volgens Andreas Harsono van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is het schandalig dat in een nationale crisis de Indonesische autoriteiten meer geïnteresseerd zijn in het tot zwijgen brengen van online critici zoals Jerinx dan in het ten uitvoer brengen van een massieve Covid-19 voorlichtingscampagne.

Critici menen dat de wet inzake elektronische informatie en transacties draconisch van aard is omdat deze het recht op vrijheid van meningsuiting ondermijnt en vaak gebruikt wordt om mensen te criminaliseren.

Laatste update: woensdag 20 januari 2021, 02:40 uur
Bronnen:
Reuters, The Jakarta Post